top of page

14 ТРАВНЯ - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ УКРАЇНЦІВ, ЯКІ РЯТУВАЛИ ЄВРЕЇВ ВІД ГОЛОКОСТУ


14 травня Україна вперше відзначає День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.


Пам’ятну дату в лютому 2021 року запроваджено Постановою Верховної Ради з ініціативи Комітету гуманітарної та інформаційної політики.


Станом на 1 січня 2020 року 2 659 громадян України удостоєнні Ізраїлем звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту.


Особа, яка визнана Праведником, отримує іменну медаль та почесний сертифікат. Імена Праведників карбують на стіні Пошани в Єрусалимі.


На Волині звання Праведників удостоєнні 117 осіб: у Камінь-Каширській ТГ - 5 осіб, Любешівській ТГ - 3, Маневицькій ТГ - 2. Найбільше їх на Володимир-Волинській землі, понад 80.


Вшанування пам'яті Праведників розпочали у Володимирі-Волинському. Відвідали Володимир-Волинський історичний музей, де слухали про життєві історії тутешніх жителів, які рятували євреїв під час Другої світової війни, зокрема:


Сім‘я Миколи та Марії Ваврисевич врятувала від смертельної загрози півтора десятка євреїв - утікачів із гетто.


Сім’я Лукерії Бойко із села Маркостав Володимир-Волинського району врятувала єврейську дівчинку Маню Лейфер.


А скільки ще таких історій втрачено, скільки людей пішли з життя забравши з собою свідчення про героїчні вчинки порятунку від нацистів євреїв. Ці історії ми не відтворимо. Натомість маємо зберегти пам’ять про драматичні сторінки минулого, про велич людини у порятунку іншої. Гуманізму, альтруїзм - це все актуально і це про нас.


Заради спільного майбутнього потрібно усвідомлено пам’ятати колективне минуле.


Довідково:


Першою серед українців званням Праведника народів світу була відзначена Марія Бабич, яка в окупованому Рівному врятувала єврейську дівчинку Іріт Осіпову. Після війни Бабич стала членом сім’ї Осіпових і разом з ними виїхала до Ізраїлю. Звання Праведниці народів світу їй було надано 1 травня 1962 року.


bottom of page