top of page

27 СІЧНЯ ЛЮДСТВО ВШАНОВУЄ ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ



27 січня людство вшановує пам’ять жертв Голокосту. Це жахливі й трагічні події у 1933-1945 роках не тільки для єврейської нації, але й для усієї світової спільноти.

Пам’ятаймо ці події, пам’ятаймо про цінність людського життя, щоб ніколи- ні зараз, а ні у майбутньому - не допустити знову.

Зокрема, про це говорила народна депутатка Ірина Констанкевич під час ефіру на телеканалі «НАШ».

Спілкувалися і про толерантність, взаємоповагу до усіх народів.

На Волині з кінця ХІХ ст. існувало унікальне містечко - Трохимбрід. Там проживали тільки євреї. У Трохимброді було 7 синагог, школи, багато ремісничих цехів. У 1942 році це містечко було вщент знищене нацистами і 5 тис людей страчені. Втекти з гетто вдалося не більше, ніж 200 євреям. Їм допомогли українці, мешканці сусіднього села Клубочин. За допомогу євреям німці розстріляли 137 жителів села Клубочин, лише деякі вижили.

Українців, які рятували євреї під час Другої Світової війни було понад 2,5 тисячі. Таким українцям було присуджено звання «Праведників народів світу». Україна є четвертою за кількістю Праведників країною у світі. На жаль, живими наразі є близько 20.

Довідково:

1 листопада 2005 року Генеральна асамблея ООН прийняла Резолюцію, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…».

bottom of page