top of page

БУДИНОК ЛЕСІ УКРАЇНКИ В СУРАМІ – ЦЕ ПИТАННЯ ПРЕСТИЖУ УКРАЇНИ, - ІРИНА КОНСТАНКЕВИЧ


На першому пленарному засіданні Верховної ради України народний депутат Ірина Констанкевич звернулася до новопризначеного міністра закордонних справ із необхідність вирішення питання реставрації меморіального будинку Лесі Українки в Грузії, що знаходиться в містечку Сурамі.

«Яким є Ваше бачення вирішення питання реставрації меморіального будинку Лесі Українки, який знаходиться в Грузії в містечку Сурамі. На сьогоднішній день він продовжує руйнуватися і тоді як влада Грузії змогла віднайти кошти на реставрацію, то українська влада не спромоглася віднайти коштів на вирішення цієї проблеми. Леся Українка в переддень її ювілею в 2021 році – це питання престижу України», - наголосила нардеп.

Нагадаємо, Музей Лесі Українки в Сурамі становить житловий будинок, де кілька останніх років на курорті за порадою лікарів, що пропонували для поліпшення стану південний клімат, мешкала Леся Українка з чоловіком Климентом Квіткою.

Музей створений 1952 року завдяки допомозі грузинського письменника Георгія Леонідзе. Поруч із музеєм встановлене погруддя Лесі Українки.

Сьогодні Будинок музею в Сурамі справляє сумне враження. Йому зашкодили не лише час, а й також тектонічне розташування на гірській скелі. Стіни розсуваються у різні боки, підлоги танцюють під ногами, стеля загрожує впасти, тож будинок потребує нагальної реставрації.

Читайте новини на нашій сторінці у Facebook

bottom of page