top of page

ДЕРЖАВА МАЄ ДБАТИ ПРО КУЛЬТУРНІ ПАМ’ЯТКИ


Депутати від групи «За майбутнє» Ігор Палиця, Ірина Констанкевич, Ігор Гузь та інші звернулися до Президента України Володимира Зеленського із проханням щодо оголошення 2020 року – Роком охорони культурної спадщини. Під зверненням підписалось п'ятнадцять народних обранців.

Збереження культурної спадщини як одного з головних чинників формування української національної ідентичності, невід’ємної історії всесвітнього культурного доробку людства є обов’язком держави, президента, уряду, народних депутатів, а також місцевої влади. На території України налічується близько 130 000 пам’яток культурної спадщини, проте до Державного реєстру нерухомих пам’яток України занесено лише 7% цієї кількості, а на попередній облік взято 34 000 щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.


Недофінансування заходів з охорони та збереження культурної спадщини може стати причиною втрати унікальних об’єктів. Десятки тисяч об’єктів культурної спадщини археологічні знахідки, музейні, архівні та бібліотечні фонди зруйновані та пограбовані на тимчасово окупованій частині території України.

«Сучасне завжди в дорозі з минулого в майбутнє, тож сьогодні ми маємо зберегти ті надбання, щоб було що передати нашим нащадкам. Світовий досвід свідчить, що занепад культурної спадщини та духовного розвитку нації призводять до невідворотних втрат. Стан багатьох вітчизняних пам’яток, які за історико-культурним значення не поступаються багатьом світовим, на жаль, через постійний дефіцит коштів на культуру, критичний. І ми німі свідки руйнації. Мовчання - це теж злочин. Тому наша група ініціює це звернення до президента», - наголосила Ірина Констанкевич.

«Враховуючи вищезазначене, звертаємось до Вас з проханням підтримати ініціативу щодо оголошення 2020 року – Роком охорони культурної спадщини, підписавши відповідний указ Президента України. Прийняття відповідного рішення сприятиме міжкультурному діалогу, культурному різноманіттю, матиме позитивний вплив на пам’яткоохоронні аспекти, які спрямовуватимуться на реставраційні, відновлювальні та популяризаторські заходи , оновлення музеїв, заповідників, палаців, навіть пам’яток місцевого значення», - йдеться у депутатському зверненні парламентської групи «За майбутнє».

Читайте новини на нашій сторінці у Facebook

bottom of page