top of page

ЗАРЕЄСТРОВАНО ЗАКОНОПРОЄКТ №5002 «ПРО БІБЛІОТЕКИ І БІБЛІОТЕЧНУ СПРАВУ»



Читати, любити читання, відвідувати бібліотеки - це важливо і потрібно. І не лише тому, що читання книг робить нас розумнішими та ерудованішими. Це ще й величезна насолода. А також можливість прожити чуже життя, збагатитися іншим дослідом.


Важливо також формувати сучасну бібліотеку. Адже світ стрімко змінюється. І очікування від книг, читання, бібліотек теж. Детально вивчивши проблематику, обговоривши усі проблемні питання, народна депутатка Ірина Констанкевич з колегами підготували законопроєкт 5002 «Про бібліотеки і бібліотечну справу» як реакцію на запит суспільства до змін.


Метою законопроєкту є, перш за все, зростання обсягів надання якісних бібліотечних послуг, створення мережі бібліотек, які підвищуватимуть рівень культурного розвитку громадян.


Що пропонується законопроєктом?


- Оновлення термінологічного апарату (наприклад, додані такі терміни, як «бібліотечний пункт», «електронна база даних», «електронний документ», «книжкова пам’ятка», «національна бібліографія» тощо).


- Сучасну класифікацію бібліотек. Чіткий перелік функцій бібліотек відповідно до міжнародних стандартів. Конкретизовані норми про спеціальні бібліотеки.


- Норми щодо створення, реорганізації та ліквідації бібліотек приведено у відповідність до законодавства про юридичні особи. Ефективний та зрозумілий механізм реорганізації чи ліквідації публічних бібліотек має убезпечити їх від хаотичного закриття та спрямований на недопущення обмеження прав громадян на бібліотечне обслуговування в умовах децентралізації.


- Створення та функціонування Національної електронної бібліотеки.


- Посилення соціальних гарантій працівників бібліотек.


Ірина Констанкевич додала: «Прохання, хто зацікавлений у розвитку бібліотек і читання як соціокультурного феномену, читайте ЗП 5002, подавайте пропозиції, діліться думками. У дискусіях народжується істина».


bottom of page