top of page

ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ ВРУ З ПИТАНЬ ГУМАНІТАРНОЇ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ: ПРО ГОЛОВНЕ


Законопроєкти №5238 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки вітчизняного книговидання» та №5239 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки вітчизняного книговидання» вирішили рекомендувати Верховній Раді України прийняти у першому читанні за основу.

Народна депутатка Ірина Констанкевич є співавтором цих законопроєктів.

Народна обраниця вважає, що проблеми на ринку книжкової продукції колосальні: недостатній рівень державної підтримки, відсутність стратегії розвитку українського книговидавництва, низький попит українців на книжкову продукцію через її високу вартість та багато інших проблем. Сьогодні в умовах карантину книжковий ринок потерпає від фінансово-економічних викликів.

Вирішити проблеми розвитку сучасного книжкового ринку часткового допоможуть законопроєкти, які підтримав Комітет із питань гуманітарної та інформаційної політики.

«Українська книга має бути в гуманітарному просторі України», - переконана Ірина Констанкевич. - «Її треба підтримати насамперед фінансовими преференціями аби здешевити, адже багато хто не може собі дозволити купувати дорогі книги. Гостро це відчувають студенти, молоді батьки, літні люди. Саме тому держава повинна підтримати українську книгу.»

Що пропонується законопроєктами?

- надання видавництвам, видавничим організаціям та поліграфічним підприємствам пільги по сплаті податку на прибуток;

- звільнення від сплати ПДВ операцій з імпорту поліграфічного обладнання видавництвами, видавничими організаціями та поліграфічним підприємствам.

Довідково:

За даними порталу «Читомо» (https://chytomo.com/najbilshe-padinnia-z-chasiv-nezalezhnosti-shcho-vidbuvaietsia-z-knyzhkovym-rynkom/): на початку липня 2020 року Книжкова палата опублікувала дані випуску книжок та буклетів у першому півріччі 2020 року (більш детально в інфографіку). Згідно з ними, випуск за 6 місяців 2020 в порівнянні з минулим роком склав 13,9 % за накладами і 35,7 % за назвами. Водночас падіння за назвами українською мовою менше, ніж російською (62,7 % проти 72,5 %), але за накладами — майже однакове (86,2 % проти 86,3 %).

● Розгляд питання про Звіт про хід і результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2020 році відклали. З колегами хочемо заслухати усіх представників профільних міністерств, аби комплексно оцінити виконання поставлених завдань та цілей.

bottom of page