top of page

КОМІТЕТСЬКІ СЛУХАННЯ: ТВОРЧІ СПІЛКИ - ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ



Відбулися слухання у Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Обговорювали важливу тему - державна підтримка творчих спілок в Україні. До дискусії долучилися представники різних творчих організацій та спілок, народні депутати України, представники Мінкульту, Мінфіну, Мінрегіону, експерти програма РАДА.


Представники нацспілок озвучили низку проблем:


- потреба прозорого і справедливого розподілу державного фінансування між національними і регіональними організаціями;

- збільшення фінансування і можливості використовувати його не тільки на заходи, а й на статутну діяльність;

- високі суми податків.


Народна депутатка Ірина Констанкевич переконана: «Творчі спілки є важливим елементом для розбудови та збагачення культурно-мистецького простору нашої держави».


Згідно з Єдиним реєстром громадських формувань в Україні зареєстровано 48 творчих спілок. З них - 10 в Автономній Республіці Крим, а 12 творчих спілок мають статус національних.


Протягом 2017–2019 років на підтримку діяльності творчих спілок з Державного бюджету України було виділено 171 983 251 гривень.


Джерелами фінансування для творчих спілок є внески членів таких об’єднань, фінансування з Державного бюджету та матеріальні внески фізичних чи юридичних осіб. Також об’єднання може заробляти на підприємницькій діяльності та спеціальних відрахуваннях за використання творів, які стали суспільним надбанням.


На жаль, все ще не вироблено дієвого та ПРОЗОРОГО механізму розподілу фінансування між творчими спілками.


Творчі спілки формують україноцентричну суспільну позицію, яка виявляється у збереженні, розвитку, популяризації української культури, мистецтва та захисті української мови.


«Сучасне життя диктує і нацспілкам зміни у формах роботи. Разом з тим і держава повинна розуміти важливість творчого потенціалу нашої держави, особливо, в проекції на майбутнє. Будемо напрацьовувати оптимальні механізми фінансової підтримки нацспілок на різних рівнях», - зазначила Ірина Констанкевич.


Матеріали слухань у Комітеті на тему «Державна підтримка творчих спілок в Україні: проблеми та шляхи їх вирішення»:



bottom of page