top of page

МИСТЕЦЬКА ОСВІТА: волинський досвід


Вчора відбулася зустріч народного депутата Ірини Констанкевич з радником Луцького міського голови Ігорем Поліщуком щодо стану та перспектив розвитку мистецької освіти в Луцьку.

Ігор Поліщук розповів про освітню діяльність музичних шкіл міста, творчі здобутки і перемоги учнів. А також обговорили проблеми мистецької освіти в контексті її реформування.






«Ми неодноразово збиралися з керівниками наших закладів мистецької освіти, які висловили свою консолідовану позицію, що запропонована реформа однозначно пішла би на шкоду мистецькій освіті та призвела би до скорочення працівників мистецьких закладів. Атестація є настільки складною та заплутаною, що це призвело б до колапсу. У нас зараз етап серйозних вкладень в культуру міста, тому що в кожній музичній школі відбуваються покращення. Якщо ж ця реформа відбудеться, то там не буде кому для дітей викладати, адже на сьогодні зарплата працівників мистецької освіти є абсолютно мізерною, а скорочення кількості годин та ліквідація деяких предметів призведе до того, що ці години й так скоротяться», - зауважив Ігор Поліщук.

Якою має бути сучасна мистецька освіти аби відповідати потребам і запитам суспільства, забезпечувати розвиток творчого потенціалу дітей і молоді, формувати мистецькі професійні компетенції і при цьому зберегти цінні надбання національного мистецтва - це те коло питань, яке обговорили під час засідання круглого столу з питань стану та перспектив розвитку мистецької освіти у Маневицькому районі.

Учасники обговорення авторитетні знані працівники культури, мистецтва, музики Ярослав Корнелюк - заступник директора обласної філармонії по зв’язках з громадськістю, Василь Дарчук - заслужений працівник культури України, директор Маневицького районного будинку культури, Микола Бугайчук - директор Маневицької дитячої музичної школи, Любов Солов’янчик - директор Маневицької централізованої районної бібліотечної системи, Ніна Повар - голова профспілкового комітету працівників культури, провідний методист Маневицького районного будинку культури, Ірина Шереметьєва - директор Колківської школи мистецтв, Олександр Синютін - заслужений діяч мистецтв України, викладач музики в навчально – виховному комплексі «Маневицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 – гімназія», Сергій Міщук - в. о. начальника відділу культури та туризму райдержадміністрації, Леонід Новак – начальник відділу освіти Колківської селищної ради, Оксана Шнайдер – начальник гуманітарного відділу Прилісненської селищної ради висловили стурбованість реформами, які не враховують кращі надбання національної мистецької освіти. Наголошували на потребі диференціації власне мистецької освіти і гурткової роботи.

За результататами двох зустрічей будуть напрацьовані пропозиції, які народний депутат Ірина Констанкевич озвучить на засіданні комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Читайте новини на нашій сторінці у Facebook

bottom of page