top of page

Обміління озера Світязь може призвести до екологічного лиха


Проблема обміління озера Світязь вийшла далеко за рамки місцевої, а тому вимагає ґрунтовного дослідження причин виникнення та вжиття невідкладних заходів для її вирішення у найкоротші терміни. Про це у своєму запиті до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука зазначила народний депутат Ірина Констанкевич.

«Світязь – найбільше та найглибше озеро природного походження в Україні, туристична візитівка як Волинської області, так і нашої країни в цілому, переможець у номінації «7 природних чудес України». Озеро, яке щороку відвідують десятки тисяч відпочивальників з України та із-за кордону,  опинилося під загрозою зникнення через різке зниження рівня води у попередні роки та, особливо, поточний 2019 рік», – йдеться у депутатському запиті.

Зниження рівня води в озері Світязь спостерігається з 2010 року. Такі дані наводить Інститут водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України.

«За даними робочої групи Шацького національного природного парку, створеної для обстеження та виявлення причин обміління озера Світязь, відмічено значний відхід води від берега на досліджених територіях – 30-60 і більше метрів. Науковці парку пояснюють це наявністю великої мілководної акваторії озера. А тому навіть незначне зниження рівня води буде призводити до подальшого масштабного зменшення площі водного дзеркала озера, що, в свою чергу, викликатиме серйозні, в т.ч. і невідворотні, зміни в екосистемі», –  пояснює парламентар у запиті.

У документі зазначено, що з 2018 року в рамках програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 рр.» реалізується великий інфраструктурний проєкт «Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь» із загальним бюджетом 6,45 млн євро. Головна його мета –покращення екологічної, санітарно-епідеміологічної ситуації та якості надання оздоровчих послуг на території транскордонного біосферного резервату «Західне Полісся». Також упродовж останніх років для розвитку рекреаційно-оздоровчого потенціалу та туристичної інфраструктури о.Світязь, Шацького поозер’я та національного парку спрямовуються значні фінансові ресурси з Державного бюджету України та місцевих бюджетів різних рівнів.

Народний депутат просить керівника уряду доручити відповідним органам центральної виконавчої влади детально вивчити та встановити причини обміління о. Світязя та Шацького поозер’я у Волинській області; визначити перелік першочергових заходів на державному рівні, спрямованих на вирішення даної проблеми; передбачити необхідне фінансування у Державному бюджеті України на 2020 рік для реалізації зазначених вище заходів.

Додамо, що Ірина Констанкевич разом з іншими волинськими народними депутатами у Держбюджеті-2020 запропонували передбачити 33 мільйони гривень на вирішення проблемного питання з обмілінням озера Світязь, проблематики Шацьких озер. Однак, на жаль, уряд цю пропозицію не врахував.

Наприкінці листопада відбудуться парламентські слухання на тему «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років». Тему Світязя волинські нардепи неодмінно ініціюватимуть для обговорення.

Читайте новини на нашій сторінці у Facebook

bottom of page