top of page

ОНКОЛОГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ У ЖІНОК - СУСПІЛЬНА ПРОБЛЕМА. ЯК ЇЇ ВИРІШУВАТИ?


Про це говорили під час круглого столу: «Розвиток програм та ініціатив, спрямованих на підтримку жіночого здоров’я» за ініціативи Фонду боротьби з раком у партнерстві з депутатськими групами «Рівні можливості» у Волинській обласній та Луцькій міській раді. До обговорення долучилась народна депутатка від «ЗА МАЙБУТНЄ» Ірина Констанкевич експерти, лікарі, місцеві депутати.


За даними Держстату, 2020 року кількість захворювань на рак молочної залози збільшилася на 4500 випадків ( 157 274 жінки). Ще 55 750 українкам лікарі встановили діагноз рак шийки матки (на 780 випадків більше, ніж 2019 року). Рак молочної залози виявляють у кожної восьмої жінки. Переважно на 3-їй стадії. Тому така висока смертність, понад 50 відсотків.


Жахливою виглядає статистика смертності. Головна проблема — несвоєчасність виявлення захворювання та відсутність профілактичних оглядів.


Що обговорили?


● Важливість впровадження скринінгових програм з раннього виявлення раку. Адже, в Україні відсутня загальної системи виявлення онкологічних захворювань. Не включена до цією роботи і первинна ланка медицини.


● Виділення з місцевих бюджетів Волині коштів на придбання вакцин проти вірусу папіломи людини (з метою підтримки жіночого здоров'я, розпочинаючи з раннього віку). Окрім цього, необхідно забезпечити мамографами усі поліклініки та лікарні.


● Статистика демонструє удвічі більше пізно виявлені раки у сільських жінок. Алгоритм збільшення кількості профілактичних оглядів жінок у сільських громадах вкрай потрібен. Для прикладу, на Волині обласний онкодиспансер перевантажений. Рішення є: необхідно провести навчання для медпрацівників місцевих ланок , аби вони вміли проводити скринінг пацієнтів, профілактичні огляди.


● Проведення інформаційних кампаній на підтримку вакцинації дівчаток, віком 9-14 років, проти вірусу папіломи людини;


За результатами обговорення готуємо документ із усіма пропозиціями. Обговорила з депутатками усіх рівнів необхідність спільної консолідованої роботи.


bottom of page