top of page

ТРЕТИНА ГРОШЕЙ ЗА ГАЗ ІДЕ «В ПОВІТРЯ»: ЩО РОБИТИ?


Третина газу, за який ми платимо гроші, у прямому сенсі йде «в повітря». За даними Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), за останні п’ять років обсяг технологічних втрат газу зріс на 42% і в 2021-му склав 1,4 млрд куб/м. У середньому, вони становлять 33% від загальної тарифної виручки по всіх облгазах.


Хоча під час приватизації нові власники газорозподільчих компаній брали на себе інвестиційні зобов’язання, у тому числі щодо ремонту й модернізації газогонів та обладнання. А тепер вони вимагають збільшити тариф на розподіл газу в 3–4 рази, бо ці ремонти «заганяють їх у борги». Наприклад, «Уманьгаз» хоче збільшити ціну на 400%, до 8,91 грн/куб, «Харківгаз» — на 300%, до 5,37 грн/куб, «Волиньгаз» — на 285%, до 4,49 грн/куб. Решта — на 100–200%.


Забаганки облгазів викликали потужний спротив представників місцевої влади по всій Україні. Звернення до уряду, президента та парламенту про недопущення зростання тарифів на розподіл газу ухвалили обласні та міські ради на Волині, Рівненщині, Житомирщині, Хмельниччині, Запоріжжі, Івано-Франківщині, Черкащині, Закарпатті тощо. Після цього в НКРЕКП та уряді заявили, що підстав для зростання тарифів немає, це лише пропозиції облгазів.


Але питання стану газових мереж і технологічних втрат залишається відкритим. Якщо облгази не зможуть купувати газ для ВТВ, вони будуть відбирати його з газотранспортної системи та продовжать нарощувати мільярдні борги перед державою. Станом на листопад 2021 року сукупна заборгованість облгазів склала 12,5 млрд грн.


Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» пропонує Кабінету Міністрів провести аудит стану газорозподільчих мереж. Це дозволить встановити реальні обсяги технологічних втрат газу та обґрунтований тариф на його розподіл.

bottom of page