top of page

«Українська земля – стратегічний ресурс, який належить українцям і повинен бути захищеним»


Таку позицію висловила народний депутат України Ірина Констанкевич на «круглому столі» щодо реалізації земельної реформи.

Захід відбувся за ініціативи аграріїв області та за участі народних депутатів від Волині - Ігоря Палиці, Ірини Констанкевич, Вячеслава Рубльова та Ігоря Гузя.

Ірина Констанкевич акцентувала увагу на досвіді інших країн щодо регулювання ринку землі. Зокрема, за словами народного депутата, в США – 40 % державної землі сільськогосподарського призначення. Вона не підлягає продажу.

«А з 60 % приватної землі сільськогосподарського призначення лише 8 % – інвестиційна земля. Решта земель використовуються виключно для ведення сільського господарства та розвитку місцевих виробників сільгосппродукції», – пояснила парламентар.

Ірина Констанкевич зазначила, що у Польщі мораторій на продаж землі іноземцям діяв 12 років. «Ми також вивчили досвід німців. У Німеччині землею може розпоряджатися той, хто там живе, хто наповнює бюджети федеральної землі і держави. І тільки, коли є прибуток кожному німцю, тоді земля стає предметом комерції», – додала нардеп. «В усіх державах світу земля захищена державою. А у нас, вважаю, була і є спроба все ж таки віддати нашу землю. Ті 11 законопроєктів, які надійшли у профільний парламентський комітет, на жаль, недосконалі. А спроба розглянути ці законопроєкти за десять хвилин на таємному засіданні комітету свідчить про те, що й досі лишаються схеми, які були притаманні стилю Януковича. Тому позиція нашої депутатської групи «За майбутнє» чітка, категорична і аргументована: українська земля – стратегічний ресурс, який має належати українцям і повинен бути захищеним. Не тільки для нас, а й тих, хто буде жити після нас. А як правильно економічно господарювати на землі – питання, яке має регулюватися законом», – наголосила Ірина Констанкевич.

У своїх правках до Держбюджету-2020 народний депутат запропонувала передбачити підтримку низки аграрних програм, зокрема: щодо заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів; щодо підтримки розвитку фермерських господарств; розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними; підтримки тваринництва, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, аквакультури (рибництва); щодо підтримки сільгосптоваровиробників. «Обіцяємо, що і надалі будемо відстоювати принцип стимулювання вітчизняного сільгоспвиробника», – запевнила Ірина Констанкевич. Довідково. У вересні Уряд подав на розгляд парламенту законопроєкт, який має запустити продаж землі сільськогосподарського призначення в Україні. Вільний ринок землі може запрацювати з 1 жовтня 2020 року. В Україні вже 20 років діє мораторій на землі сільськогосподарського призначення. А їх – 42 з 60 мільйонів гектарів всієї території нашої країни. 28 мільйонів гектарів перебувають у власності 7 мільйонів пайовиків, 10,4 мільйонів гектарів – у держави.

Читайте новини на нашій сторінці у Facebook

bottom of page