top of page

ВІД ПОЛЯРНОЇ СТАНЦІЇ ДО ВІЙСЬККОМАТУ: ІСТОРІЯ ВОЛИНСЬКОГО ПОЛЯРНИКА




З багаторічною роботою колективу української антарктичної станції «Академік Вернадський» народні депутати добре знайомі. Тому при голосуванні за держбюджет підтримали видатки на фінансування науково-дослідних програм у обсязі понад 100 млн грн щороку, а сьогодні народна депутатка Ірина Констанкевич мала унікальну нагоду  поспілкуватися із волинським полярником Богданом Гаврилюком.

 

Ірина Констанкевич розповіла: «На одному із засідань Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики розглядалось питання відзначення на державному рівні 25-річчя наукової станції – «Академік Вернадський». Ювілей відзначали у 2021 році. І це стало науковою подією року».

 

Зустріч із паном Богданом відбулась у редакції газети «Волинь», де вже неодноразово друкували матеріали про знаного волинського полярника, який деякий час жив і вчився у Луцьку. Він повернувся з Антарктиди з крайньої експедиції та йде на фронт боронити рідну землю.

 

Богдан Гаврилюк - уродженець Луцька та учасник дев’ятьох експедицій на антарктичній станції «Академік Вернадський».

 

26 років тому на британській науковій станції «Фарадей» на антарктичному острові Галіндез змінився власник – Велика Британія передала її Україні. З того часу бере відлік історія української наукової станції – «Академік Вернадський».

 

Станція «Академік Вернадський» коштує українському бюджету понад 100 млн грн на рік.

 

Кабінет Міністрів України продовжив до 2023 року термін дії Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці. Обсяг фінансування на 2021/23 роки становитиме 331,53 млн грн (2021 - 128,51 млн грн 2022 - 101,51 млн грн 2023 - 101,51 млн грн).

 

«Діяльність антарктичної станції важлива для України. Це вікно можливостей для наших науковців. Сучасні технологічно розвинені країни інвестують в Антарктиду, адже вона є континентом з найбільшими невикористаними запасами копалин, чистої прісної води», - підсумовує Ірина Констанкевич.

 

bottom of page