top of page

Амбулаторії за міжнародні гроші: фінансування на реконструкцію призупинене


У селі Полиці Камінь-Каширського району за кошти Міжнародного банку реконструкції та розвитку в рамках проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» облаштовують  амбулаторію. Роботи виконані вже на 70%. Однак,  фінансування об’єкту призупинили.  Про це у своєму депутатському запиті до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука повідомила народний депутат Ірина Констанкевич.

Під час зустрічі з виборцями до народного депутата звернувся Полицівський сільський голова Василь Балик щодо проблеми фінансування об’єкту «Реконструкція лазні під Полицівську амбулаторію загальної практики сімейної медицини по вул. Волі, 5А в с.Полиці Камінь-Каширського району». За наданою інформацією, підрядник ПП «Інтеренергоінвест» виконав будівельні роботи на зазначеному об’єкті на 70 відсотків. Роботи незавершені через припинення фінансування.

Аналогічна ситуація і у селі Цир Любешівського району, де мешкає 1990 осіб. Тут цей же підрядник вже завершив роботи з реконструкції фельдшерсько-акушерського пункту під амбулаторію загальної практики сімейної медицини, однак, з ним і досі не розрахувалися. Якщо ситуація не врегулюється найближчим часом, «Інтеренергоінвест» попереджає про повний демонтаж опалюваної системи медзакладу. З цього приводу до Ірини Констанкевич звернулася депутат Любешівської селищної ради Наталія Купрійчик.

У своєму запиті народний депутат зазначає, що у 23 виборчому окрузі, інтереси якого представляє, в рамках спільного з МБРР проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» здійснюється реконструкція ще 7 об’єктів під амбулаторії. Зокрема, у Ківерцівському районі – в Цумані та Олиці, у Камінь-Каширському – Бузаках, Нуйному, Воєгощі, у Любешівському – в Залізниці та Судчому.

За офіційними даними Волинської облдержадміністрації, в рамках зазначеного проєкту у 2019 р. фінансується реконструкція та капітальний ремонт 30 об’єктів на загальну суму 65 088,0 тис. грн., 11 з яких планують завершити ще в цьому році.  Реалізація проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» звершується у 2020 р. 

Наприкінці 2018 року Рахункова палата здійснила аудит щодо освоєння коштів в рамках проєкту.

«Аудит встановив, що за три роки реалізації проєкту в регіонах заходи за кошти позики виконані на чверть, тому існує високий ступінь ризику нереалізації більшості субпроєктів у встановлені терміни (до 30.09.2020) та неефективне використання коштів позики і коштів державного бюджету на її обслуговування», – зауважує у своєму запиті Ірина Констанкевич.

Народний депутат просить керівника уряду розглянути та вивчити питання щодо ситуації з амбулаторіями у Полицях та Цирі; надати інформацію щодо своєчасності та повноти фінансування робіт з капітального ремонту та реконструкції амбулаторій Волинської області, які здійснюються в рамках проєкту, вказати терміни завершення робіт по об’єктах та їх введення в експлуатацію у 2019 та 2020 рр.; надати інформацію щодо обсягів фінансових ресурсів, які будуть виділені у 2020 бюджетному році для завершення усіх заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Читайте новини на нашій сторінці у Facebook

Comments


bottom of page