top of page

Депутати хочуть виправити наслідки «пенсійної реформи Азарова»


Внести зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з тим, щоб жінки, які вийшли на пенсію після 55 років, отримували пенсії не нижче прожиткового мінімуму, пропонують депутати від групи «За майбутнє». Тарас Батенко, Ірина Констанкевич та Віктор Балога зареєстрували у Верховній Раді відповідний законопроект №3069.

Як звертають увагу депутати, виборці неодноразово зверталися із проханням посприяти вирішенню проблемної ситуації, що виникла ще під час так званої пенсійної реформи Уряду Азарова. У 2011 році одночасно з підняттям пенсійного віку для жінок до 60 років було добровільно-примусово достроково відправлено на пенсію за віком жінок, яким виповнилося 55 років, що при цьому мали не менше 30 років страхового стажу та за умови звільнення з роботи.

На жаль, за інформацією виборців, часто вказана категорія громадян України вимушено йшла на пенсію, адже їх скорочували роботодавці в першу чергу, а в центрах зайнятості знімали з обліку.

«При цьому таким жінкам встановлювалася пенсія, розмір якої зменшувався на 0,5 відсотка за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Тож більшість їх опинилися за межею бідності. Адже, незважаючи на те, що страховий стаж у них становив 30 і більше років, пенсію їм нарахували в середньому 945 грн., оскільки вони не допрацювали до затвердженого віку і скористались дочасним виходом на пенсію», - ідеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Особливо гострою ситуація стала у зв’язку з безпрецедентним зростанням тарифів на електроенергію, газ, інших житлово-комунальних послуг та знецінення гривні.

Відтак, законопроектом пропонується додати ще один пункт 14-5 до «Прикінцевих положень» ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», де передбачити встановлення пенсій для жінок, що скористались правом дострокового виходу на пенсію за віком, після 55 років, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи, в розмірі не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. Розмір пенсій буде зростати разом із підвищенням прожиткового мінімуму.

コメント


bottom of page