top of page

ЗАСІДАННЯ РОБОЧОЇ ГРУПИ З ПИТАНЬ ФУНКЦІОНУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО ІНФОРМАЦІЙНОГО МОВЛЕННЯ ПАТ НСТУ


Сьогодні відбулося засідання робочої групи з питань функціонування регіонального інформаційного мовлення ПАТ «НСТУ»

Обговорювали концепцію регіонального мовлення. Слухали заступника голови Правління ПАТ НСТУ Миколу Чернотицького, члена Правління ПАТР НСТУ Дмитра Хоркіна, експертку Європейської спілки мовників, керівницю зі зв’язків із країнами Центральної та Східної Європи Радку Бетчеву та голову Наглядової ради ПАТ НСТУ Світлану Остапу.

В контексті розвитку регіонального мовлення пропонується:

1. Створення регіонального контенту для загальнонаціонального ефіру.

2. Акцент на регіональних проєктах соціального спрямування (висвітлення проблемних питань переселенців з Криму і Донбасу, людей з інвалідністю, національних спільнот).

3. Створення системи регіонального мовлення в "особливі" періоди: під час виборів, надзвичайних ситуацій в регіоні, карантину.

Представниця ЄСМ Пані Радка позитивно оцінила ініціативність суспільного мовника.

Суспільному мовнику має гарантуватися інституційна незалежність. Зі слів Радки Бетчевої: «Принцип оптимізації, а не централізації має забезпечувати інтерактивний зв’язок між центром та регіонами».

Як приклад найпрогресивнішого мовника в Єропі, Пані Радка наводить суспільний мовник NTR, шо у Норвегії. Контент подається через три національні телеканали NRK1, NRK2, NRK3, також NRK Super (для дітей від 2 до 11 років), 14 національних радіоканалів, головний веб-сайт nrk. no, подкасти й онлайн-послуги, такі як «NRK ТВ-плеєр» (TV-player), «NRK Радіо-плеєр» (Radio-player), P3. no (для молоді), yr. no (прогноз погоди). NRK має 56 офісів у Норвегії та 11 закордонних кореспондентів в Африці, Азії, на Близькому Сході, в Росії, Великій Британії, США, Туреччині тощо.

У Єропі 11% загальнаціонального радіоефіру зайнято регіональним мовником, в Україні ця частка контенту становить 15%. Це гарний показник, адже наявність регіонального мовника підвищує рівень довіри суспільства.

Народна депутатка Ірина Констанкевич зазаначає: «Переконана, що саме незалежність є визначальною для суспільного мовника; він має бути у кожній домівці і має бути доступним. Також важливим є якісний контент».

bottom of page