top of page

ЗАХИСТИТИ ПРАВА ЧЛЕНІВ УКРАЇНСЬКОГО ТОВАРИСТВА СЛІПИХ


Українське товариство сліпих (УТОС) позбавили державної фінансової підтримки, а працівникам з інвалідністю по зору вже майже упродовж чотирьох місяців не виплачують заробітну плату. За допомогою у розв'язанні цього питання до народної депутатки, членкині групи “За майбутнє” Ірини Констанкевич звернувся голова правління Волинської обласної організації УТОС Юрій Симончук. Товариство на Волині об’єднане у 8 первинних осередків: Горохівського, Камінь-Каширського, Ковельського, Луцького, Любешівського, Любомльського, Маневицького районів та міст Луцька і Нововолинська.

Ірина Констанкевич скерувала відповідне звернення до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля та міністерки соціальної політики Марини Лазебної.

У депутатському зверненні наголошується, що 13 квітня 2020 року Верховною Радою України затверджено зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», в якому по програмі 2507020 «Фінансова підтримка громадських об’єднань осіб з інвалідністю» ліквідовано окремий рядок, де передбачалась фінансова підтримка Українському товариству сліпих, і надалі така підтримка переведена на конкурсні умови.

Ірина Констанкевич зауважує, що зазначені зміни вкрай негативно вплинуть на функціонування невиробничої сфери УТОС, мережа якої налічує понад 500 осередків по всій Україні. Сюди входять спеціалізовані бібліотеки, будинки культури та клуби, медичні пункти, гуртожитки, де мешкають особи з інвалідністю, навчально-відновлювальні та інформаційні центри, спеціальна редакція, оздоровчі заклади та інші організації й установи. Серед тих, хто працює в цих структурах, — переважна більшість — це особи з інвалідністю по зору. Також здійснюється навчання таких же осіб з інвалідністю по зору, молоді та тих, хто втратив зір на виробництві, при проведенні бойових дій та в інших ситуаціях.

“Якщо не вирішити це питання негайно, то це може призвести до повної ліквідації невиробничої сфери УТОС по всій Україні”, — наголошується у документі. Ірина Констанкевич вимагає в урядовців врегулювати питання фінансування діяльності Українського товариства сліпих у 2020 році; невідкладно вирішити питання виплати заробітної плати працівникам цих організацій за відпрацьований з початку 2020 року період; вирішити питання щодо незастосування для УТОС конкурсних умов отримання фінансової підтримки з Державного бюджету України.

Довідково. УТОС — це всеукраїнська добровільна громадська організація інвалідів по зору, створена у 1933 році. Організація забезпечує працевлаштування, медичний і соціальний захист інвалідів по зору. За різними даними, в Україні проживають понад 300 тис. інвалідів по зору, з яких близько 40 тис. – тотально сліпих. Членами УТОС є 32 тисячі людей.

bottom of page