top of page

«Ми поставили віз перед кіньми», – народний депутат про реформу децентралізації


Децентралізація – одна з найбільш неякісних і непродуманих реформ. Про це в ефірі телеканалу «Аверс» наголосила депутат від групи «За майбутнє» Ірина Констанкевич.

«Спочатку треба було підготувати цілісне бачення, внести зміни в Конституцію, а потім у наступні роки працювати відповідно до законодавчого врегулювання. А ми чотири роки працюємо, створюємо ОТГ, дискутуємо, з’являється нова термінологія… А законодавчих документів, які б це врегульовували, немає. Машина запущена, але ми поставили віз перед кіньми», – зазначила політик. 

Сьогодні, каже депутат, уже обговорюється питання про те, що ОТГ, утворені на початках реформування, не відповідають критеріям і параметрам, які встановлює нинішній уряд. Ключову помилку допустила попередня влада, втягнувши людей у реформу, яка досконало не виписана.

«Не дивуюся, що президент відкликав законопроект. Бо він не готовий до впровадження», – зазначила Ірина Констанкевич.

Хоч реформа стосується децентралізації, передбачає, що громади мають бути потужними  і самостійними, але в тому варіанті законопроекту, який надано Верховній Раді, вони, навпаки, цього позбавляються. Фінансово-економічні повноваження за утримання закладів освіти, охорони здоров’я, культури перекладаються на громади. Поява інституту префектів – це не що інше, як поява «наглядачів», наділених великими повноваженнями.

Відтак, на переконання депутата, законопроект потрібно допрацювати, а потім виносити на розгляд парламенту.

Comments


bottom of page