top of page

"Мова - найкращий засіб самоідентифікації народу" - Ірина Констанкевич


Проект закону про запровадження квот української мови на телебаченні, який парламент сьогодні підтримав у першому читанні, необхідно було ухвалювати вже давно. Про це журналістам у кулуарах Верховної Ради заявила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич.

«Наша політика в інформаційно-медійному просторі має бути агресивно-утверджувальною, особливо зважаючи на вкрай непросту зовнішню та внутрішню ситуацію в країні», – наголосила Ірина Констанкевич. За словами нардепа, україномовний контент у медіа сприятиме мобілізації суспільства та захисту державності, адже саме мова є найкращим засобом самоідентифікації народу. Якби квоти української мови були запроваджені раніше, можливо, Україні вдалося б уникнути конфлікту на Сході, припустила представниця УКРОПу. На її думку, після того як закон набуде чинності, слід вирішити також питання щодо якості медійного продукту, який заповнюватиме ефір. Йдеться про пошук золотої середини між тим, що було створено раніше, та новим контентом, котрий має зацікавити молодь і дітей. Такий продукт формуватиме український медіапростір у майбутньому.

 16 березня парламент ухвалив у першому читанні законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації». Відповідно до пояснювальної записки, для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення частка передач (фільмів) українською мовою має становити не менше як 75% протягом доби у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00. Іншомовні фільми та передачі повинні мати субтитри українською.


16 березня 2020р.

bottom of page