top of page

Нардеп пропонує виокремити управління соцзахисту в окремі структурні підрозділи з підпорядкуванням М


Якість та ефективність надання соціальних послуг  у Любешівському та Камінь-Каширському районах опинилися під загрозою. А все тому, що чисельність працівників управлінь соціального захисту райдержадміністрацій можуть скоротити удвічі.

Як повідомили у зверненні до народного депутата керівник управління соцзахисту Камінь-Каширської райдержадміністрації Максим Демидюк та колектив управління соцзахисту Любешівської РДА, вони здійснюють соціальну роботу за 130-ма напрямками. У 2018-2019 роках сфера компетенцій управлінь соцзахисту розширилася. До їх обов’язків також додалася робота щодо оздоровлення та відпочинку дітей; супровід учасників АТО/ООС; попередження домашнього насильства; щодо реабілітації дітей з ДЦП; надання тимчасової допомоги непрацюючим особам, які досягли пенсійного віку, багатодітним сім’ям; допомога хворим дітям, яким не встановлена інвалідність та ін.  

За станом на 01.09.2019 року Камінь-Каширським управлінням соцзахисту призначено та виплачено 9295 особам –  одержувачам допомог та 5950 субсидіянтам. У Любешівському районі ці показники становлять – 4575 та 1909 відоповідно.

З 01 жовтня 2019 року почали запроваджувати монетизацію всіх видів пільг. Зокрема, в Камінь-Каширському районі нараховується 5300, а у Любешівському – щонайменше 3100 пільговиків, які будуть отримувати пільгу в готівковій формі. 

І це далеко не весь перелік соціальних категорій, з якими працюють управління.

Щодо недопущення скорочення штатної чисельності управлінь соцзахисту Ірина Констанкевич скерувала депутатські запит та звернення до прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.

Як пояснюється у запиті до керівника Уряду, «У відповідності до Примітки постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 року № 746 зазначено, що під час визначення граничної чисельності працівників місцевих держадміністрацій чисельність структурних підрозділів з питань соціального захисту населення не скорочувалася. Проте на засіданні Уряду 18.09.2019 року зазначена примітка була видалена та зменшено граничну чисельність працівників райдержадміністрацій, зокрема по Волинській області до 864, тобто на 50%».  

«На сьогоднішній день районні управління соцзахисту фактично обслуговують всіх жителів району та ОТГ, перебувають у підпорядкуванні райдержадміністрацій та виконують функції, які доводяться двома профільними міністерствами – Мінсоцполітики та Міністерства у справах ветеранів, що передбачає високий рівень навантаження та відповідальності»,  – йдеться у депутатському запиті.

«В умовах децентралізації та реформування органів влади для забезпечення соціальними гарантіями незахищених верств населення та недопущення соціальних збурень вважаю доцільним виокремлення управлінь соціального захисту населення в окремі структурні підрозділи з прямим підпорядкуванням Міністерству соціальної політики та недопущення скорочення штатної чисельності», – наголошує в документі Ірина Констанкевич.

Вже після оголошення депутатського запиту Ірини Констанкевич стало відомо, що міністерка соцполітики Юлія Соколовська заявила, що Мінсоцполітики не планує скорочувати управління соцзахисту в регіонах. «Однак треба провести аналіз функцій структурних підрозділів та їхнє навантаження», – пояснює міністр, про що повідомила пресслужба профільного Міністерства.

Довідково. У Волинській області на обліку перебуває понад 11 тис. учасників бойових дій із числа учасників антитерористичної операції/ООС.  Минулого року органи соцзахисту отримали майже 250 тис. заяв на призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Згідно із даними офіційного сайту Волинської облдержадміністрації, субсидії на оплату житлово-комунальних послуг у січні –травні цього року призначено 65,3 тис. домогосподарствам, із них у міських поселеннях – 34,6 тис., у сільській місцевості – 30,7 тис. домогосподарствам/

Читайте новини на нашій сторінці у Facebook

Comments


bottom of page