top of page

«НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА»: РЕАЛІЇ ВОЛИНІ


На початку квітня 2018 року Кабінет Міністрів розподілив між областями понад 1,3 млрд гривень цільової освітньої субвенції на реалізацію "Нової української школи". Буквально за кілька днів після цього Міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що кошти вже на місцях, директорам шкіл слід починати складати бюджетні запити і проводити закупівлі шкільних меблів, комп'ютерного обладнання та дидактичних матеріалів.

До слова, нещодавно у Волинській ОДА повідомили, що наразі здійснено попередній розподіл коштів субвенції з державного бюджету. Їх розподілили між усіма територіями, пропорційно до кількості перших класів та учнів, що навчаються в них. Відтак, відповідні документи передали в департамент фінансів обласної державної адміністрації для погодження. Опісля буде видано розпорядження голови ОДА, яке й затвердить остаточний розподіл субвенції для навчальних закладів області.

Ситуацію із підготовкою до "Нової української школи" народний депутат, заступник голови парламентського комітету з питань освіти і науки Ірина Констанкевич вважає тривожною. І відповідальність за такий стан справ повністю лежить на виконавчій владі. "Я побувала у багатьох школах Волинської області. І зокрема, там де планується навчання перших класів за програмою "Нової української школи" і поставало найбільше питань. У жодному з класів ще не було нічого для впровадження нових освітніх реформ. З дидактичного обладнання, меблів, оргтехніки ще нічого не придбано. Немає коштів, а вартість такого класу 170 тис грн. Уряд передбачив на потреби першокласників 1 млрд грн, а решту має додати місцева влада", – розповіла Ірина Констанкевич. Із її слів, у Волинській області вже давно мали б розпочатися закупівлі меблів та обладнання для перших класів. А натомість – вчителів щомісяця змушують звітувати, що вони зробили для реалізіції НУШ. На "Прозорро" вже розміщені оголошення про проведення тендерних процедур. Скажімо, відділ освіти Мелітопольської районної державної адміністрації Запорізької області цього тижня закуповує 4 комплекти з 15-ти учнівських одномісних столів для школи у Новобогданівці очікуваною вартістю 112 288 грн. Виробник меблів має поставити їх у школу до кінця червня. Фактично, процедури закупівлі займають до двох місяців. Але на Волині досі не розподілили навіть кошти, і з кожним днем залишається все менше часу, щоби встигнути підготувати шкільні класи до наступного навчального року. "Є небезпека, що традиційно залатають дірки за рахунок батьків, що, за заявами МОН, категорично неприйнятно і навіть заборонено. Ініціаторами освітянських зобовязані не лише генерувати нові ідеї, а й забезпечувати їх реалізацію – зазначила Ірина Констанкевич. – Кожна нова реформа апріорі спирається фінансовий ресурс, без якого зміни можуть лише імітацією. Відповідальність за це лежить на центральній виконавчій владі, місцевих адміністраціях. Бо вони є тими, хто визначає ефективність освітньої політики і забезпечує її".

З приводу цього Ірина Констанкевич надіслала депутатське звернення на Міністерство науки і освіти. У міністерстві повідомили, що відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України та додатку № 6 Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік» для Волинської області передбачено освітню субвенцію у розмірі 212 549,4 тис. грн. «Відповідно до порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2018 року № 237 для закупівлі дидактичних матеріалів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів згідно з переліком затвердженим Міністерством виділено 998 780 тис. грн., зокрема для Волинської області – 37 792, 5 тис. грн. Обласні державні адміністрації здійснюють розподіл субвенції між обласним бюджетом, бюджетами районів міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад»,- йдеться у відповіді за підписом Першого заступника міністра Володимира Ковтунця.

Закупівля засобів навчання та обладнання для закладів загальної середньої освіти та їх доставка здійснюється на засадах спів фінансування: для закладів, розташованих у містах обласного значення, не більш як 70 відсотків – за рахунок субвенції та не менш як 30 відсотків – за рахунок коштів місцевих бюджетів; для закладів, розташованих у районах та об’єднаних територіальних громадах – не більш як 90 відсотків за рахунок субвенції та не менш як 10 відсотків – за рахунок місцевих бюджетів; для закладів розташованих у селах (селищах), що мають статус гірських населених пунктів, та в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, не більш як 95 відсотків – за рахунок субвенції та не менш як 5 відсотків – за рахунок коштів місцевих бюджетів. Днями відділ освіти Маневицької райдержадміністрації вже закупив 530 одномісних антисколіозних парт, однак це лише «крапля в морі», бо у більшості шкіл питання так і не зрушило з місця. Часу на підготовку до старту "Нової української школи" стає все менше, однак, хотілося б вірити, старт проекту відбудеться вчасно. І навчання буде в радість школярам, батькам і вчителям.

Читайте новини на нашій сторінці у Facebook

bottom of page