top of page

РЕФОРМИ - НА ПАПЕРІ, ЛЮДЯМ - ЗЛИДНІ І БОЛЯЧКИ


Питання фінансування коледжів і технікумів, які входять в структури державних університетів має вирішитися і кошти надходитимуть із державного бюджету.

Про це в ефірі телеканалу «Рада» заявила народний депутат Ірина Констанкевич.

Нагадаємо, що уряд мав на меті передати навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації на баланс місцевих бюджетів, що означало б вбивство української фахової передвищої освіти. Про це на засіданні парламентського комітету з питань науки і освіти заявляла народний депутат Ірина Констанкевич. Тоді Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти рекомендував парламенту виключити пункт щодо передання навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, що входять до складу університетів, на баланс місцевих бюджетів під час розгляду проекту державного бюджету на 2019 рік.

«Якщо проблематику науки і освіти чують і ми знаходимо порозуміння і діалог із Міністерством освіти і науки, то у медицині просто ігнорують потреби людей», - розповіла Ірина Констанкевич.

Наслідки від такої «медичної реформи» не примушують себе довго чекати, а особливо страждає українське село. Медицина на селі - зникає просто на очах. Амбулаторії, які ніколи не бачили ремонту, - розвалюються, справного медобладнання у сільських лікарнях майже не залишилося, а самі медики - працюють за мізерну зарплату. Наразі напрям руху української медицини — незрозумілий.

Третина українців сьогодні проживає в сільській місцевості - це майже 14 млн осіб. Цього місяця стартувала велика програма підтримки сільської медицини, одним з головних нововведень якої стала телемедицина - спілкування в лікарем через сучасні засоби комунікацій. На розвиток сільської медицини з консультаціями в інтернеті вже передбачили в бюджеті близько 4 млрд грн. Однак є глибокі сумніви чи це запрацює, адже для цього потрібне необхідне обладнання, швидкісний інтернет, про що сільським ФАПАм доводиться тільки мріяти, а багато питань залишаються без відповідей.

Читайте новини на нашій сторінці у Facebook

bottom of page