top of page

СВЯТКОВІ ТА РІЗДВЯНІ ТРАДИЦІЇ НАРОДНОГО ДЕПУТАТА ІРИНИ КОНСТАНКЕВИЧ


Свято Різдва чекають з нетерпінням і дорослі, і малі. Воно приносить чимало радощів, веселощів та солодощів. Свято тішить своїм затишком, спокоєм та надіями на краще майбутнє. Та чи знаємо ми як його святкувати?

Які різдвяні традиції святкування ми запитували у народного депутата Ірини Констанкевич.

«Різдво у нашій родині, як у більшості українців, світле і радісне свято. У нас це ще й особливе свято, яке формувалося традиціями двох родин батькової - галицької і маминої - подільської. Уся тональність свята створювалася упродовж двох десятиліть нашею бабцею, яка знала як і що правильно зробити, які страви приготувати, як накрити стіл, як колядки співати. І так з року в рік ми дітьми спочатку спостерігали за цим святодійством, потім стали учасниками, а зараз уже в своїх сім’ях привчаємо дітей. Глибоко символічний ритуал приготування куті досі викликає бентежний трепет. Це робив мій батько, зараз чоловік, згодом, вірю, буде робити син у свої сім`ї. Важлива не рецептура куті, пропорції маку, меду, родзинок, а настрій з яким відбувається цє святотворення.

6 січня на вечерю ми завжди йдемо до батьків. Мама готує 12 пісних страв, але десь в закапелку є і «пісний» холодець, «пісна» шинка...це уже на потім. Замість пампушок кренделики з вишнями. Не буду вдаватися у кулінарні тонкощі, важливо, що Різдво - це свято народження Ісуса Христа, першопочаток нашої віри. І я бажаю усім гарних веселих свят, з глибоким усвідомленням його змісту і вірою у торжество християнських цінностей. Христос народився! Славімо його!».

Читайте новини на нашій сторінці у Facebook

Comments


bottom of page