top of page

Студентська профспілка підтримує законодавчі ініціативи укропівців


У Києві триває семінар голів первинних студентських профспілкових організацій ЦК Профспілки працівників освіти і науки України. 16 лютого на запрошення молоді участь у заході  взяла народний депутат України від УКРОПу Ірина Констанкевич. Разом обговорювали законодавчу ініціативу депутата – проект №5612. У цьому документі йдеться про те, що академічні стипендії мають нараховуватися не менше, ніж  50% студентів  вищих навчальних закладів, незалежно від того, хто оплачує їхнє навчання – чи держава, чи майбутній роботодавець, чи батьки. Розмір мінімальної стипендії, що виплачується за успішність, повинна бути не меншою, ніж 75%  від прожиткового мінімуму. Студенти пільгових категорій –  сироти, діти, позбавлені батьківського спілкування, чи ті, які на момент навчання з якоїсь причини залишились без батьків, мають право на соціальну стипендію у будь-якому випадку (претендують вони на академічні виплати, чи ні).

Аудиторія  жваво обговорювала ініціативу, представники українських вишів ставили запитання  і висловлювали свою підтримку, запрошували на презентацію законопроекту до своїх закладів. Ірина Констанкевич запевнила учасників семінару, що і надалі відстоюватиме права тих, хто прагне здобувати вищу освіту, у Верховній Раді. До того ж, сподівається на активну позицію самого студентства, яке вже не може бути осторонь своєї долі.

«Для мене ця зустріч була важлива не лише для того, щоб презентувати законопроект, просити вашої підтримки і допомоги. – звернулася до учасників семінару депутат-укропівець. - Я усвідомлюю, що ми всі в конкретному часі повинні робити те, що дає життя. Щоб нам не було боляче і соромно за те, що ми мали цю можливість і не скористалися. На жаль, зараз маємо ситуацію, яка не на користь студентам. То я вас закликаю до тактики малих кроків – робити те, що в наших силах».

 На думку Ірини Констанкевич, цей законопроект матиме великий вплив на суспільне життя, адже він торкається не лише інтересів молоді, а й навчальних закладів, науковців, сімей, у яких навчаються діти. Тому й диктують його потреби, які  визріли у сучасному світі.


17 лютого 2020р.

Comments


bottom of page