top of page

«У ЗАКОНІ ПРО ЗЕМЛЮ МОЖЛИВОСТЕЙ ДЛЯ ФЕРМЕРІВ НЕМАЄ»


Уряд презентував фінальний проєкт закону про ринок землі сільськогосподарського призначення. До розгляду його у другому читанні подано 4000 (!) правок.

Поки що депутатська група «За майбутнє» вирішила утриматися при голосуванні за даний законопроєкт. Одна з головних причин –  «у документі немає можливості для українського фермера розвивати свої аграрні виробництва». Про це під час прямого ефіру у ток-шоу «Важlive» на телеканалі «Наш» зазначила народний депутат України, членкиня депутатської групи «За майбутнє» Ірина Констанкевич.

Парламентар зауважила, що як депутат-мажоритарник, взяла участь у багатьох зустрічах з фермерами свого округу та Волині. До аналогічних обговорень у своїх округах долучалися й колеги з групи «За майбутнє».

Ірина Констанкевич наголосила, що незважаючи на зменшення норми землі для продажу в одні руки до 10 тисяч гектарів, фермер не зможе її придбати.

«Поза нинішнім законопроєктом про ринок землі залишилися фермери. Це не дасть можливість наповнювати місцеві бюджети, розвивати громади, переробну галузь. Наприклад, на Волині потужно розвивається ягідництво. І цей сектор за інших умов мав би набагато більше перспективності. У США 2 мільйони фермерських господарств. Розвиток аграрників там зовсім на іншому рівні. Аналогічна ситуація і у Польщі. Фермерство – це не лише агро, а й переробний бізнес, це створення нових робочих місць. Фермери там у повазі, а у нас вони будуть на маргінесах», – пояснила позицію Ірина Констанкевич.

Нардеп додала, що 4 мільярди гривень, які обіцяє уряд для програм кредитування при купівлі землі малими фермерами, – фікція, адже коштів не вистачає.

Нагадаємо, що 28 грудня 2019 р. парламентський комітет з питань аграрної та земельної політики проголосував рекомендувати Верховній Раді  ухвалити в цілому законопроект №2178-10 щодо відкриття ринку сільськогосподарських земель в Україні. В уряді заявили, що 14 січня у Раді можуть проголосувати за ринок землі.

За результами останніх соцопитувань, майже 60 % українців проти відкриття ринку землі.

bottom of page