top of page

ФОРТИФІКАЦІЯ БОРОШНА ЗНИЖУЄ РИЗИКИ СМЕРТЕЛЬНИХ ХВОРОБ


Відбувся круглий стіл на тему:

«Світовий досвід фортифікації борошна та аналіз його можливого впровадження в Україні».

Під час зустрічі обговорили законопроєкт №5657, ініційований депутатами групи «Партія «За майбутнє» щодо профілактики у діток вроджених вад.

«Темою для дискусії було збагачення борошна фолієвою кислотою. Почули компетентні аргументи медиків, громадського середовища і бізнесу (представників асоціацій борошномелів)», - розповіла народна депутатка Ірина Констанкевич.

Важливо також, що в парламенті є фахові медики, які готові відстоювати здоров’я нації і конкретної людини.

Фортифікація борошна фолієвою кислотою з метою попередження вроджених ВНТ(вад невральної трубки) визнана у світі однією із найбільш успішних превентивних стратегій в сфері громадського здоров’я за останні 50–75 років. США – перша країна, що фортифікувала зернові продукти (140 мкг ФК на 100 г борошна) у 1998р.

Чому організму потрібна фолієва кислота?

● Бере участь у синтезі, репарації ДНК, рості та поділі клітин.

● Відіграє провідну роль в метилюванні ДНК і епігенетичні модуляції.

Ірина Констанкевич подякувала Михайлу Логві, Сергію Омельчуку, Ользі Тичківській, Еліні Омельченко, Аліні Пузько, Юрію Депутату, Олегу Масному, Івану Козяріну, Олександру Королькову, Оксані Боярчук, Олегу Швецю, Аллі Мельничук, Мар‘яні Кошманюк, Ірині Зурмі, Олександру Васильченку, Родіону Рибчинському, Олександру Балдинюку, Олександру Тараненку, народним депутатам Вікторії Вагнєр, Петру Юрчишину за участь у дискусії та надані матеріали.

«Обговорення продовжуємо! Про результати за підсумками круглого столу поінформуємо додатково», - підсумувала парламентарка.

Comments


bottom of page