top of page

ЧИ ЗАПРАЦЮЄ ЦЬОГО РОКУ «НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА» НА ВОЛИНІ


Національна Рада Реформ підтримала концепцію «Нової української школи». Це докорінна зміна в освітньому середовищі, реформа розрахована на декілька десятків років вперед. Для того, щоб вона була поступовою, логічною і системною уже з 1 вересня 2018 року першокласники будуть навчатися за новими програмами та методиками, що й стане початком нового освітнього формату під назвою «Нова українська школа».

Ці концептуальні освітні зміни вже знайшли своє впровадження в європейських практиках  - Польщі, Канади і багатьох інших країн. Міністерство освіти і науки України дуже уважно вивчало цей досвід.

Про це заявила народний депутат Ірина Констанкевич в ефірі телеканалу «Аверс».

«Часто, буваючи в школах, я все більше чую тривоги з приводу того, чи буде успішним старт «Нової української школи». Лише на Волині перших класів, які розпочнуть навчання у новому форматі, буде понад 800. Ці класи мають бути облаштовані зовсім по іншому.  Зокрема,  обладнані новими меблями-трансформерами, буде інша побудова класу, новими  дошки та комп’ютерною технікою. Я бачила картинки, вони вражаючі, дуже тішить, що наші діти можуть мати таке», - зауважила нардеп.

Парламентар переконує, що станом на сьогодні, можна говорити тільки про те, що ми маємо в бюджеті мільярд, щоб стартувала «Нова українська школа», але цього недостатньо. Лише за приблизними підрахунками, цих коштів вистачить на  фінансування п’ятдесяти відсотків від потреби. За словами міністра освіти і науки Лілія Гриневич, це дофінансовувати нестачу мають місцеві бюджети. Для багатьох керівників на місцях це стало найбільшим «сюрпризом», бо виявляється, що реформа, яку започаткував уряд, частково лягає на плечі місцевого самоврядування і не виключено, що й на плечі батьків.

Ірина Констанкевич звернулася з відповідним листом до міністра освіти й науки з проханням надати роз’яснення, скільки коштів в рамках реформи буде спрямовано на Волинь, на які саме потреби, коли область їх отримає. Варто зауважити,  що кошти мають надійти не пізніше травня, інакше «Нова українська школа» може не розпочатися у визначені терміни.

Comments


bottom of page