top of page

ЧОМУ ДЕРЖАВА НЕ ЗАБЕЗПЕЧУЄ ВЕТЕРАНІВ МЕДИЧНИМИ ПОСЛУГАМИ?



Відбулося засідання ТСК ВРУ з питань правового статусу ветеранів війни.

Нардепи обговорили питання НЕвиконання Постанови ВРУ «Про недопущення зупинення функціонування госпіталів ветеранів війни під час запровадження другого етапу медичної реформи» від 16 червня 2020 року.

Було запропоновано 2 шляхи вирішення даного питання:

1) створення комплексної програми, за якою передбачається збереження ветеранських госпіталів.

2) нардепи, прокомунікувавши із громадськими організаціями та громадськістю, запропонували створити окремий пакет медичних послуг для ветеранів війни.

Бійці ризикують своїм життя, втрачають здоров’я, а позиції МОЗу, НСЗУ щодо належної підтримки ветеранів в медичному забезпеченні, на жаль, не має.

В Україні функціонує мережа госпіталів (їх є 28), де понад 150 тис ветеранів можуть пройти комплексну реабілітацію - медичну, фізичну та психологічну. Але кількість ветеранів, які пролікувалися 2020 лише 30 тис.

Обсяги фінансування таких закладів також є недостатніми. Натомість МОЗ і НСЗУ усуваються від вирішення проблеми. Зокрема, перекладаючи ці видатки на місцеві бюджети.

Народна депутатка Ірина Констанкевич зазначила: «В умовах децентралізації держава переклала надто багато повноважень на місцеві бюджети. І якщо будемо «скидати» ще й фінансування ветеранів, то це буде неправильно. Ми повинні зробити усе для того, аби захисники України мали можливість отримувати якісні медичні послуги, проходити психологічну та фізичну реабілітацію, що гарантовано законодавством із державного бюджету».

Постановою, яку підготували народні депутати «Про недопущення зупинення функціонування госпіталів ветеранів війни під час запровадження другого етапу медичної реформи» від 16 червня 2020 року передбачалося :

1) відтермінувати перехід госпіталів ветеранів війни на нову систему фінансування через Національну службу здоров’я України строком на один рік;

2) зберегти фінансування госпіталів ветеранів війни шляхом направлення субвенції з державного бюджету через Міністерство охорони здоров’я України.

«На жаль, досі ця Постанова не виконується і винних шукати не варто. Це якнайкраще демонструє свідомість суспільства і зрілість влади», - прокоментувала Ірина Констанкевич.

Comments


bottom of page