top of page

Чому заробітна плата українських робітників за кордоном менша?


Народна депутатка Ірина Констанкевич пояснює, чому заробітна плата українських робітників за кордоном менша. «Тому що наші кваліфікації не визнані за межами України. Для захисту наших працівників потрібно законодавчо змінювати механізми системи кваліфікацій, щоб наші професії визнавали в світі», - зазначає Ірина Констанкевич.

Сьогодні ринок праці стає більш динамічним, гнучким та глобалізованим. Важливо аби партнерство між закладами освіти, роботодавцями та працівниками було збалансованим, щоб сформувати якісну систему управління ринком праці.

В Україні практично відсутня система, яка б незалежно оцінювала та присвоювала професіні кваліфікації працівникам в усіх галузях та видах професійної діяльності.

Було зареєстровано законопроєкт 3859-1 «Про Національну систему кваліфікацій».

Даний проєкт Закону:

- уможливить покращення професійного та освітнього рівнів працівників усіх галузей та видів професійної діяльності;

- надасть працівникам додаткові переваги під час працевлаштування та можливості професійного вдосконалення;

- уможливить гармонізацію з системою кваліфікацій країн Європейського Союзу;

- уможливить визнання кваліфікацій, здобутих шляхом неформальної та інформальної освіти, як в Україні, так і за кордоном.

Ірина Констанкевич зазнчає: «Запровадження Національної системи кваліфікацій дозволить працівникам вільно здобувати, змінювати та підтверджувати професійну кваліфікацію з метою підвищення своєї конкурентоспроможності на ринку праці.»

bottom of page