top of page

ІРИНА КОНСТАНКЕВИЧ: «Доля 88 тисяч українських дітей-чорнобильців міністра не цікавить...»


Нещодавно народний депутат України від УКРОПу Ірина Констанкевич відвідала Любешівський район. Потреба у капітальному ремонті закладів культури, ситуація з організацією харчування дітей-чорнобильців – на ці та інші теми спілкувалася нардеп із громадами кількох сіл.


Проходи: діткам подарували майданчик

Село Проходи хоч і невелике (налічує всього 540 жителів), проте дітей тут багато. Дитсадок і початкова школа розташовані в одному приміщені.

Довгий час перед вікнами закладів освіти малюки та школярі бачили старі гойдалки й каруселі. Цими днями тут відкрили новий дитячий майданчик. Задум вдалося втілити завдяки підтримці Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Участь в урочистостях з нагоди відкриття дитячого майданчика взяла і народний депутат від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» Ірина Констанкевич.

«Ігор Палиця і мої колеги з Фонду «Тільки разом» переконані, що для дітей у нашій країні треба створювати належні умови для їхнього розвитку, відкривати нові дошкільні заклади освіти, облаштовувати дитячі та спортивні майданчики, забезпечувати можливості для розвитку. Бо лише вкладаючи у дітей, Україна може бути сильною європейською державою, яка матиме майбутнє».

Свято дитинства та розваг на оновленому майданчику поєднали зі спортивними змаганнями й виступами народних аматорських колективів «Оргінія», «Вербиченька» та «Родинонька».


Великий Курінь: холод у клубі та бібліотеці

У рамках робочої поїздки Любешівським районом, який входить до 23-го округу, народний депутат Ірина Констанкевич також відвідала село Великий Курінь.

Вона оглянула будівлю, де розташовані бібліотека та клуб. Звели її ще в середині 70-х років минулого століття за часів діяльності місцевого колгоспу.

Клуб був розрахований на 200 відвідувачів. Колись тут організовували свята й урочисті події. Нині ж приміщення не опалюється. Система теплопостачання давно вийшла з ладу. Та навіть улітку сюди не приходять відві­дувачі, адже стільців бракує, а тим, які залишилися від радянської влади, – понад 40 років. 

Директор клубу Галина Клямар зауважила, що Великий Курінь налічує майже 800 жителів. Тут є загальноосвітня школа і дитячий садок, але молоді вже багато років поспіль зібратися ніде.


Не краща ситуація і в місцевій бібліотеці. Через відсутність опалення прогнило перекриття даху, а стеля протікає. Нові надходження сучасної літератури бібліотекарі змушені ховати й вигадувати усілякі способи, аби вберегти їх від вологи та води. Завідувачка бібліотеки Любов Горщар каже: щоб урятувати книжковий фонд, вимушені вмикати електронагрівачі. У холодну пору року в бібліотеці – практично жодного відвідувача.

Ірина Констанкевич звернулася до працівників клубу та бібліотеки з пропозицією якнайшвидше знайти можливість виготовити проектно-кошторисну документацію на ремонт даху та системи опалення. За її наявності обидва об’єкти можна буде включити до переліку пропозицій, кошти на які можна залучити з фонду соціально-економічного розвитку.

«Хочу, щоб у кожне село 23-го округу надійшло по 100-200 тисяч гривень із фонду соціально-економічного розвитку. Адже не можна вкладати кошти лише в один об’єкт. Нещодавно ми подали голові Любешівської районної адміністрації Олегові Куху пропозиції, включивши автобусні зупинки, ремонти шкіл, будинків культури та бібліотек на фінансування із фонду соцеконому. Однак Олег Кух поки що такого плану не схвалив», – зауважила вона.

Ірина Констанкевич пообіцяла виборцям, що пам’ятатиме про проблемні об’єкти їхнього села та зробить усе можливе, аби посприяти у залученні на них кош­тів з держбюджету.

Любешівська Воля: питання харчування дітей-чорнобильців

За 20 кілометрів від Великого Куреня й за 25 кілометрів від кордону з Республікою Білорусь – Любешівська Воля. Тут у місцевому клубі громада прийшла на зустріч з нардепом Іриною Констанкевич, аби розповіс­ти, чим живе село. Не оминули жителі запитань про те, яка ситуація нині у Верховній Раді. До слова, за результатами квітневого моніторингу діяльності нардепів громадянською мережею ОПОРА, Ірина Констанкевич – на четвертому місці в рейтингу найдієвіших нардепів. Тож розказати є про що.

«Верховна Рада справляє не дуже приємне враження, скажу відверто, – зазначила Ірина Мирославівна. – Це, по суті, неконструктивний парламент, а коаліція складається із двох найбільших партій – «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» і «Народного фронту». На жаль, вони давно не займаються проблемами нашої країни, а залагоджують свої фінансово-економічні питання. Депутати від міжфракційного об’єднання «УКРОП» уже зареєстрували 38 законопроектів. Цими днями готуємося подати ще два важливі законопроекти щодо пенсійного забезпечення. На жовтень уряд планує пенсійну реформу. Але чіткого бачення, якою вона має бути, немає».

Директор школи Любешівської Волі Микола Приймак поцікавився у народного депутата, що буде із проведенням тендерів на гаряче харчування для чорнобильських дітей.

Ірина Констанкевич розповіла, що неодноразово спілкувалася на тему організації харчування дітей, які проживають на забруднених унаслідок аварії на ЧАЕС територіях, з міністром соціальної політики Андрієм Ревою. Але поки що результати переговорів і листування з урядовцями й чиновниками невтішні. Нині батькам виплачують так звану грошову компенсацію за харчування дітей. За словами Ірини Мирославівни, у відповідь на її запити повідомили, що її сума становитиме близько 400 гривень за цей рік.

«Хоча в законі зазначено, що чорнобильські діти мають бути забезпечені харчуванням. Але, мабуть, міністра доля 88 тисяч українських дітей-чорнобильців не цікавить, – додала народний депутат. – З 1 січня 2018 року питання організації харчування дітей планується вирішити шляхом монетизації. Батькам дадуть кошти, а чи будуть діти нагодовані – цим міністерство не переймається».

Ще однією наболілою проб­лемою для села Любешівська Воля є відсутність сталої напруги в електромережі. Удень вона коливається від 160 до 180 вольт, а надвечір падає ще нижче. Відтак електроприлади вимикаються і не працюють. Надія Панасюк звернулася до Ірини Констанкевич, аби це питання таки зрушити з мертвої точки, адже роками любешівська філія ПАТ «Волинь­обленерго» лише фіксує заміри невідповідної напруги в мережі й більше нічого не робить.

Сільська голова Любешівськогої Волі Світлана Мартинюк каже, що громада неодноразово зверталася з цією проблемою до сільської ради. Були колективні звернення і в районний центр, але жодної відповіді не отримали. Тож люди сподіваються у розв’язанні цього питання на підтримку нардепа.

Comentários


bottom of page