top of page

ІРИНА КОНСТАНКЕВИЧ: ПЕРЕДАЧА КОЛЕДЖІВ ТА ТЕХНІКУМІВ НА БАЛАНС МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ УБ'Є ФАХОВУ ПЕРЕДВИЩ


Передача навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації на баланс місцевих бюджетів означатиме вбивство української фахової передвищої освіти. Про це на засіданні парламентського комітету з питань науки і освіти заявила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич.

«Я категорично проти того, щоб ці навчальні заклади без належного аналізу їхньої освітньої діяльності, фінансово-економічної спроможності, а також урахування можливостей місцевих бюджетів «списком» перекидалися на плечі місцевих громад. За аналогією до процесів у профтехосвіті, які зараз спостерігаються після їхньої передачі на місця, можемо стверджувати, що це дорога до нищення ще однієї галузі освітньої системи», – зауважила вона.

Нардеп зазначила, що відповідна ініціатива належить Кабінету Міністрів. Передача вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації на баланс місцевих бюджетів передбачена проектом закону «Про державний бюджет України на 2019 рік». Йдеться про коледжі й технікуми, що входять до складу вищих державних навчальних закладів III-IV рівня акредитації. При цьому не було проведено жодного аналізу можливостей місцевих бюджетів перебрати на себе таку ношу.

«Я не тільки проти того, щоб парламент порушував це питання в контексті бюджету 2019 року. Я вважаю, що ми повинні відтермінувати це питання до прийняття закону про фахову передвищу освіту. Доки ми не ухвалимо новий закон про фахову передвищу освіту, жодних процесів з передачі на місцевий рівень запускати не можна», – наголосила Ірина Констанкевич.

За її словами, уряд хоче позбавити державного фінансування 69 навчальних закладів. До переліку потрапили навіть установи педагогічного профілю, на базі яких до сьогодні готували найкращих спеціалістів. Крім того, під загрозою закриття опинилися коледжі й технікуми культурно-мистецького профілю, у яких навчаються унікальні обдаровані діти.

«Влада не має права знищувати ці заклади. Якщо уряд не може знайти кошти на їхнє фінансування, то нехай звернеться до «Нафтогазу» – можливо, там поділяться мільярдними прибутками», – додала представниця УКРОПу.

19 вересня комітет Верховної Ради з питань науки і освіти рекомендував парламенту виключити пункт щодо передачі навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, що входять до складу університетів, на баланс місцевих бюджетів при розгляді проекту державного бюджету на 2019 рік.

Читайте новини на нашій сторінці у Facebook

Comments


bottom of page