top of page

ІРИНА КОНСТАНКЕВИЧ ПІДТРИМАЛА ЗАКОН ПРО ТРАНСПЛАНТАЦІЮ ОРГАНІВ


Верховна рада України підтримала в другому читанні законопроект № 2386а-1, яким пропонується дозволити трансплантацію органів після смерті донора за умови, що він заздалегідь надав письмову згоду на трансплантацію.

За документ проголосували 255 парламентарів. Так, пропонується встановити, що після надання письмової згоди особі надається карта потенційного донора і інформація про нього вноситься в Єдину державну інформаційну систему трансплантації.

Інформація буде конфіденційною. При цьому пропонується передбачити, що заява про надання дозволу на трансплантацію може бути відкликана заявником. Передбачається, що при кожному закладі охорони здоров'я (акредитованому міністерством) будуть створені спеціалізовані об'єднання трансплантології, а також буде введено обов'язкове функціонування у цих закладах етичних комітетів.

«Ми проголосували за трансплантацію в Україні. 255 голосів. Вирішальними аргументами для мене було і те, що 5 тисяч наших громадян чекають на операції, і мільярди гривень, які витрачаються на операції за кордоном, і те, що в законі прописано «презумпцію незгоди» (без письмової згоди донорство заборонено).... і ще ціла низка запобіжників. Та найголовніше, що мене спонукало до голосування, - це долі людей, які потребують пересадки, щодня втрачаючи на це надію. Багатьох я знаю особисто, вони були у мене, їх життєві історії мене переконали - ми повинні їм допомогти», - наголосила Ірина Констанкевич.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 січня 2019 року.

Читайте новини на нашій сторінці у Facebook

Comments


bottom of page