top of page

ВОЛИНСЬКИЙ ВЕРСАЛЬ


Волинь славиться безліччю історичних пам’яток. Розповідати про Олику можна довго і натхненно. А Олицький замок з його витонченим архітектурним оздобленням в стилі бароко милує око і сьогодні.

Олицький замок заклали у 1564 році. Будівництво фортеці почав Микола Радзивілл. Станіслав Альбрехт Радзивілл збагатив резиденцію, збудувавши унікальний костел.

"Тиха гавань", так називав Олику Альбрехт Радзивілл, внук Миколи Радзивілла..

В палаці зібрали колекцію творів мистецтва, яка складалася з англійських гравюр, картин, портретів. Для замку Фердинанд Радзивілл придбав цінну бібліотеку. Вона нараховувала шість тисяч книг, серед яких були невідомі інкунабули, стародруки та рукописи. В колекції було чимало китайських речей - Схід був тоді в моді.

Десь у 50-х у палаці пробували облаштувати кінний завод. Навіть конюшні на першому поверсі були. Зрештою, з 1957-го тут почала обживатися психіатрична здравниця. Це була перша психіатрична клініка на Волині.

Народна депутатка Ірина Констанкевич інформує: «Два костели, замок, мости, брама... Відроджувати в Олиці є що! Це місце повинне стати туристичним магнітом Волині. Продовжуємо пошуки інвесторів, готуємо звернення, щоб включити цю пам’ятку до 100 об’єктів, які будуть реставруватися наступного року.»

bottom of page