top of page

ВІДМОВА ВІД ПОЛІЕТИЛЕНОВИХ ПАКЕТІВ


Парламент ухвалив законопроєкт №2051-1 про обмеження обігу пластикових пакетів на території України. 297 голосів «за».

Відтепер магазинам заборонено продавати або надавати безоплатно будь-які пластикові пакети до 50 мікрометрів та всіх оксорозкладних. Мова йде про відомі нам усім пакети-маєчки.

Також законопроєктом визначено відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері розповсюдження пластикових пакетів у вигляді штрафів та порядок їх накладення.

Через пластик щороку гине близько мільйона морських птахів і приблизно 100 тисяч інших тварин. А ще пластикові пакети вбивають китів, дельфінів, черепах, тюленів.

А от іще одна статистика - в 97% дітей в організмі є щонайменше 11 видів мікропластику.

До вступу закону в силу бізнесу пора знайти вигідну альтернативу для своїх клієнтів.

● Екосумки — зручні та практичні

● Плетені сумки-сіточки - усе, як любили наші бабусі.

● Паперові пакети, пакети з крафт-паперу, обгортковий папір

● Тканинні мішечки -чудово підійдуть для сипучих продуктів.

Світовий досвід боротьби з пластиком:

Повністю заборонено розповсюдження пластикових пакетів у більшості штатів Австралії. За порушення закону передбачений штраф 4,6 тис. доларів. У Чилі не можна продавати та виробляти такі пакети. Покарання – штраф 330 доларів.

У Чехії під забороною безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів, крім продажу хлібобулочних виробів, овочів та фруктів у пакетах. Таким продавцям треба сплачувати податок 230 євро з кожної тони реалізованих пакетів.

У Франції діє заборона на розповсюдження пакетів, але немає покарання за її порушення. В Італії не можна продавати та використовувати пакети, а порушникам доводиться платити 500 євро штрафу. У Бельгії не можна продавати та використовувати одноразові пакети завтовшки до 0,015 мм.

bottom of page