top of page

ГРОМАДСЬКІ ОБ’ЄДНАННЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ ПОТРЕБУЮТЬ ФІНАНСУВАННЯ У 2021 РОЦІ



До Ірини Констанкевич звернулися члени первинних осередків Волинської обласної організації УТОС. У зверненні наголошувалося на необхідності виділити як окрему програму фінансової підтримки з Держбюджету для осіб з інвалідністю зору не на конкурсній основі.


Зокрема, у звершенні наголошувалося, що сьогодні в державі не існує іншої організації, яка могла б перебрати на себе функції такої соціально значимої, як товариства сліпих та глухих.


Впровадження нового порядку надання фінансової підтримки з держбюджету на конкурсній основі, яка передбачається з 2022 року, призведе до ліквідації робочих місць для осіб з інвалідністю по зору і слуху, руйнації діяльності невиробничих сфер та загалом погіршить їх соціальне становище.


Депутатське звернення скерували до прем‘єр-міністра України Дениса Шмигаля, міністра фінансів Сергій Марченка, міністра соцполітики Марини Лазебної та голові комітету ВРУ з питань бюджету, аби з 2022 року передбачалося фінансування невиробничої сфери організацій УТОС та УТОГ задля збереження можливостей соціальної реалізації осіб із вадами слуху та зору.


Щодо законодавчих ініціатив, то народна депутатка Ірина Констанкевич як співініціатор законопроєкту 4607 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підтримки громадських організацій осіб з інвалідністю» вважає, що підтримка має бути комплексною, зокрема з державного та місцевих бюджетів, а також інших уможливлювати інші джерела та форми підтримки.


Метою законопроєкту є підтримка громадських об’єднань осіб з інвалідністю, посилення їх спроможності та розвитку об’єднань й посилення представництва інтересів осіб з інвалідністю на місцевому рівні.


Довідково:


На Волині у первинних осередках Волинської обласної організації УТОС понад 1500 членів. Зокрема на 23 окрузі:


Камінь-Каширська ГМТПО УТОС - 231 членів УТОС;

Любешівська ГР ТПО УТОС - 104 членів УТОС;

ГО «МАНЕВИЦЬКА ТО УТОС» - 115 осіб.

bottom of page