top of page

ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ ВРУ З ПИТАНЬ ГУМАНІТАРНОЇ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ: ПРО ГОЛОВНЕ


● Підтримали включення до порядку денного 7 сесії ВРУ Постанову про встановлення Дня українського борщу та голосування за проєкт за основу та в цілому.


Свято пропонується відзначати щороку у другу суботу вересня.


«Відстоювання нашої гастрономічної ідентичності вкрай потрібне та актуальне. Адже питання самоідентифікації та культурної пам'яті - невід‘ємні складові державотворення», - переконана народна депутатка від «ЗА МАЙБУТНЄ» Ірина Констанкевич.


У 2021 році Міністерство закордонних справ подало номінаційне досьє «Культура приготування українського борщу» для включення до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.


За рейтингом видання СNN український борщ потрапив у список 20 найкращих супів у світі.


● Розглянули питання про орендну плату для музеїв і бібліотек. Як депутат-мажоритарник Ірина Констанкевич знає про скрутне становище цих закладів і неможливість сплачувати ренту.

Вирішили підготувати звернення до Міністерства культури та інформаційної політики, аби внести відповідні зміни до постанови КМУ.


● Обговорили План роботи Комітету на період сьомої сесії Верховної Ради України


Ірина Мирославівна запропонувала розглянути законопроєкт про бібліотеки та бібліотечну справу вже у березні. Позитивно, що колеги солідарні у активному відстоюванні політики читання.

bottom of page