top of page

КОМІТЕТСЬКІ СЛУХАННЯ: «ЧОРНОБИЛЬСЬКА КАТАСТРОФА. СТАН СОЦІАЛЬНОЇ ЗАХИЩЕНОСТІ ПОСТРАЖДАЛИХ ОСІБ


У Комітеті ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулися слухання. Обговорили питання стану соціальної захищеності постраждалих осіб внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС та актуальні завдання подолання наслідків.

Мета слухань - вивчення проблемних питань, пов’язаних з виконанням зобов’язань держави щодо соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

До обговорення долучилися члени Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, представники профільних міністерств та громадських об‘єднань.

Ключові питання, які потребують вирішення задля забезпечення виконання «чорнобильського» законодавства це:

● соціальні гарантії: збільшення видатків на пенсійне забезпечення, підвищення розмірів грошової компенсації громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорій 1, 2 та збільшення щорічної допомоги на оздоровлення.

● медичні гарантії: відшкодування коштів за самостійно оплачені високовартісні операції та лікування, відновлення Програми із медико-санітарного забезпечення та лікування онкологічних захворювань громадянам, постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

● судові рішення та їх виконання: забезпечити виконання усіх судових рішень КСУ, ВСУ щодо порушення прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та здійснити грошові виплати.

● монетизація компенсацій на харчування дітям, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

Реалізація соціальних зобов’язань лишається проблемною і сьогодні. У Державному бюджеті на 2021 рік видатки для соціального захисту 2,5 млн громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, було збільшено на 592 млн грн. Потреба у коштах значно більша.

Народна депутатка Ірина Констанкевич готує власні рекомендації до Проєкту Рекомендацій за результатами слухань.

bottom of page