top of page

ПРО ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЮ ТА АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ УСТРІЙ НА ВОЛИНІ

Разом із головою підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталієм Безгіним, народним депутатом Вячеславом Рубльовим, головою Волинської обласної ради Григорієм Недопадом та головами ОТГ Волинської області народна депутатка Ірина Констанкевич під час робочої зустрічі говорили про наступне:

- майбутнє ДФРР та субвенції на соціально-економічний розвиток; соцеконом важливий для новостворених громад і він мав би бути передбачений у Держбюджеті 2021 року. У 23 окрузі за минулі роки видатки із соцеконому спрямовувалися 80% на потреби шкіл, садочків, позашкілля; 15% - охорона здоров‘я, решта на потреби культури. Результат та ефективність залучених коштів соцеконому очевидна і пройшла апробацію часом;

- центральні та районні лікарні, які мають перейти на місцеве фінансування; тривожні прогнози; не усі громади спрможні утримувати лікувальні заклади з місцевого бюджету;

- питання освіти, оптимізації шкіл, освітніх формул; у Волинській області переважна більшість - це сільське населення. Державна освітня субвенція розраховується за формулою, яка розподіляє кошти відповідно до наповненості класів. Тобто, чим нижча наповнюваність класів у школі, тим менше коштів отримує місцевий бюджет на її утримання. Вважаю, що спільно з Міністерством освіти та Міністерством розвитку громад та територій потрібно почати процес перегляду формули і оптимізувати її під реальні запити та потреби.

На засіданні Круглого столу були представники і 23 округу. Голова Цуманської ОТГ Анатолій Дорошук (порушив питання возз’єднання села Кадище, яке поділене на дві адміністративні одиниці), заступник голови Прилісненської ОТГ Олексій Гнатюк, голова Камінь-Каширської ОТГ Віктор Пась та голова Ківерцівської ОТГ Олександр Ковальчук.

Ірина Констанкевич зазначила: «Зустріч була продуктивна!! Гарна ініціатива збиратися усім разом та обговорювати проблемні питання.»


bottom of page