top of page

ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА 23 ОКРУГУ ОБГОВОРИЛИ У КАМЕНІ-КАШИРСЬКОМУ



У Камені-Каширському відбувся круглий стіл на тему: «Інтереси територіальних громад, деревообробників та лісогосподарських

підприємств в умовах реформування лісової галузі».

Народна депутатка Ірина Констанкевич, начальник Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства (ОУЛМГ) Олександр Кватирко, заступник начальника Волинського ОУЛМГ Олександр Рибчинський, голова бюджетної комісії Волинської обласної ради Орест Маховський, депутати облради, голови територіальних громад 23 округу, представники приватного бізнесу та громадськості зібралися, аби у відкритій, конструктивній розмові обговорити великий пласт проблем та віднайти шляхи вирішення.

«Потреба круглого столу народжувалась на Любешівщині. Була необхідність прореагувати на багаточисленні звернення жителів села Седлище на незаконні вирубки лісу. Додалися й проблеми державних лісгоспів, деревообробників, малого та середнього бізнесу. Саме тому говорили про несанкціоновану вирубку лісу; місце лісничної галузі в економічному секторі як громади, так і області; роль та функцію державних лісгоспів», - зазначає Ірина Констанкевич.

У круглому столі обговорили також такі блоки питань:

- перспективи розвитку та реформування лісового сектору на регіональному рівні;

- заготівля деревини та виконання аукціонних зобов’язань державними підприємствами області;

- наповнення бюджетів територіальних громад від діяльності лісогосподарських та деревообробних підприємств;

- проблеми забезпечення деревообробних підприємств місцевою сировиною;

- захист інтересів жителів територіальних громад у збереженні та відновленні лісових насаджень.

Що було вирішено?

У підсумку обговорення було вирішено наступне: 1) напрацювання на законодавчому рівні законопроєктів, які стосуються ринку й обігу деревини; 2) внесення змін до існуючого законодавства, зокрема, щодо режиму тиші і вирубок лісу (санітарні, головні рубки); 3) відкрита співпраця між обласним лісовим господарством та приватним бізнесом.

Ірина Мирославівна наголосила: «Усі напрацювання за результатами обговорення фіналізуємо одним документом, який будемо виносити на розгляд профільного Комітету Верховної Ради України». Парламентарка також зауважила, що такі обговорення із залученням усіх гілок влади потрібні, адже це дає змогу детально вивчати проблематику, знаходити компроміси та конструктивно вирішувати питання.

bottom of page