top of page

У селі на Волині, де діти навчалися в старій клуні, відкрили нову школу


У селі Осівці Камінь-Каширського району 235 учнів нарешті розпочали навчання в новій школі. Її будували три роки та довгий час не могли ввести в експлуатацію через бюрократичну тяганину. Весь цей час школярі були змушені навчатись у старому аварійному приміщенні, яке місцеві називали клунею, - повідомляє ІА Волинські новини.


Офіційне відкриття та початок навчання розпочалось сьогодні, 13 січня. На зведення нової школи витратили 75 мільйонів гривень, процес тривав три роки.


«Стеля протікала, були протяги з вікна, приміщення було аварійне. А згодом дійшло до того, що ми навіть в дві зміни не могли в цій будівлі вмістити всіх учнів», - каже заступник з навчальної виховної роботи школи Аліна Остапук. Ось так виглядало приміщення, в якому раніше навчались діти.



Зазначимо, що новий освітній заклад селянам обіцяли ще з дев’яностих років минулого століття. Однак справа зрушила з місця у 2016 році, коли громада звернулася до тодішнього голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці та тоді ще депутата Волинської обласної ради Ірини Констанкевич.


У липні того ж року на сесії обласної ради прийняли рішення виділити мільйон гривень із вільних залишків обласного бюджету на зведення нової школи в Осівцях. Наприкінці 2016-го року народний депутат Ірина Констанкевич залучила на будівництво школи кошти з державного бюджету, частину передбачили в обласній казні. Після оновлення проектно-кошторисної документації підприємство «Житлобуд-2» розпочало будівництво.


Нова школа облаштована пандусами, у ній буде санітарна кабіна для маломобільних груп населення та ресурсні кімнати.


Будівництво йшло ударними темпами, тому люди сподівалися, що відсвяткують новосілля 1 вересня 2018 року. Однак перехідщину відклали ще на рік. І чиновники, і місцеві жителі щиро вірили, що 1 вересня 2019 року таки урочисто переріжуть стрічку у новому приміщенні. Та не так сталося, як гадалося.


Аби здати цей об’єкт в експлуатацію, підрядна організація тоді потребувала відповідного фінансування. Із Державного фонду регіонального розвитку мало надійти 21,2 мільйона гривень. Однак новий Уряд призупинив фінансування усіх будівельних об’єктів в Україні, щоб перевірити, чи нема там корупційної складової. У цій ситуації найбільше потерпали діти, проте сьогодні ці проблеми для них, батьків та педагогічного колективу – вже позаду.













bottom of page