top of page

УРЯД ОБІЦЯЄ ВИДІЛИТИ КОШТИ НА ПІДТРИМКУ ЗАХОДІВ З НАГОДИ 150-РІЧЧЯ ЛЕСІ УКРАЇНКИ


Міністерство культури, молоді та спорту України запевняє, що заходи в рамках прийнятої ще у 2018 році Постанови про урочисте відзначення 25 лютого 2021 року 150-річчя із дня народження видатної української письменниці Лесі Українки, будуть профінансовані.

Про це розповіла народний депутат України Ірина Констанкевич після зустрічі із заступницею міністерства культури, молоді та спорту Іриною Подоляк за участі директорки Інституту української книги Олександри Коваль, провідних літературознавців Тамари Гундорової, Віри Агеєвої, художника і режисера Ростислава Лужецького та інших провідних фахівців.

Леся Українка органічно вписана в канон української культури. Разом із тим сучасність потребує нового концептуального прочитання, розуміння, сприйняття усіма можливими засобами: візуальними, вербальними.

«Поділяю думку фахівців, які взяли участь в обговоренні питання щодо відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки. Поза сумнівом, організація має бути на належному рівні. А тому до підготовки слід підійти комплексно, концептуально та по-сучасному. Однозначно, Леся-модерністка потребує модерної рецепції. Поруч з повним 16-ти томним видання творів доречно підготувати нові книжкові проекти, фільми, відеоролики тощо», – зазначила Ірина Констанкевич.

«Останнє академічне зібрання творів Лесі Українки у 12 томах було видане у 1971 році, до 100-ліття видатної письменниці. Воно уже застаріло, там багато неточностей, купюр, цензурних правок. Тому наше завдання видати 16-томник творів. До створення варто залучити науковців усієї України, і зокрема Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, Інститут літератури ім. Тараса Шевченка Національної академії наук та багатьох інших провідних установ», – додала народний депутат.

Зауважимо, що для забезпечення заходів в рамках відзначення на державному рівні 150-річчя з дня народження Лесі Українки у правках до Держбюджету-2020 Ірина Констанкевич запропонувала збільшити видатки на 10 млн грн. для реалізації видавничих, медійних, освітніх проектів у 2020 році. Адже до ювілею залишилося трохи більше року.





Читайте новини на нашій сторінці у Facebook

bottom of page