top of page

ЧИТАЮЧА І МИСЛЯЧА НАЦІЯ МАЄ МАЙБУТНЄ


У першому читанні проголосовано законопроєкт №6287 щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження.


«З колегами народними депутатами від «ЗА МАЙБУТНЄ» як співавтори документу, підтримали законопроєкт», - зазначає народна депутатка Ірина Констанкевич.


Ірина Мирославівна переконана: законопроєкт не тільки допоможе подолати кризу читання, а й вирішить проблеми із книгодрукуванням. Законодавча ініціатива не лише про захист української книги та книгарень. Захищати Україну треба зброєю та інтелектом.


«Брак книг призводить до інтелектуальної та естетичної кризи. А наше завдання - виховувати читаючу і мислячу націю», - вважає народна обраниця.


Законопроєктом передбачено 2 ключових інструменти:

1. відшкодування витрат на оренду приміщень книгарням, які продають книжки українською мовою (а також, за бажанням, мовами ЄС і корінних народів України) та працюють легально з застосуванням РРО. Такі книгарні отримають державну субсидію, яка не перевищуватиме 20% їхнього доходу від продажу книжок.

2. надання сертифіката на придбання книжок українською мовою при народженні дитини і при досягненні дитиною 14-річного віку.

Обидві норми мають запрацювати з початку 2023 року.

bottom of page