top of page

ЧОМУ ВАЖЛИВО ІНВЕСТУВАТИ У КУЛЬТУРУ?


Під час виступу у Верховній Раді народна депутатка Ірина Констанкевич наголосила на тому, що в умовах децентралізації необхідно підтримувати сферу культури фінансово зусібіч: як на місцевому рівні, так і на центральному.

Колосальне недофінансування сфери культури у сільських територіях може призвести до гуманітарного колапсу. Чому? Зараз усе фінансування перекладено на місцеві бюджети. А це сотні бібліотек, будинків культури, музеї, мистецькі школи.

Ірина Констанкевич повідомила: «На прикладі Волинської області можу стверджувати, що НЕРЕАЛЬНО місцевим бюджетам утримувати заклади культури. З колегами депутатської групи «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» будемо подавати пропозиції, щоб культура фінансувалася також і з Державного бюджету, шляхом цільової субвенції».

«Інвестиції в культуру - це той правильний фундамент на якому можна і треба будувати майбутнє нашої країни.

І головне - зарплати працівників культури одні з найнижчих у країні. Центральна влада має виправляти ці соціальні викривлення», - сказала під час виступу Ірина Констанкевич.

Довідково:

Усього на Волині:

- 1266 установ належать до мережі закладів культури місцевого рівня

- 536 бібліотек (252 бібліотеки – в ЦБС, 284 – в ОТГ)

- 675 клубних закладів

- 17 комунальних музеїв

- 89 музеїв на громадських засадах

- 38 мистецьких шкіл

На 2021 рік проєктом обласного бюджету в галузі культури передбачено 154,7 млн гривень. Видатки бюджету розвитку за спеціальним фондом обласного бюджету не плануються.

bottom of page