top of page

ЯКІСНА І ДОСТУПНА КУЛЬТУРНА ПОСЛУГА ДЛЯ ЛЮДЕЙ


Законопроєкт №4318 «Про внесення змін до Закону України "Про культуру" щодо загальних засад надання населенню культурних послуг» - у першому читанні ухвалено 280 голосів «ЗА».

Під час виступу у ВР народна депутатка Ірина Констанкевич наголосила на важливості прийняття цього законопроєкту оскільки стан закладів культури, фінансування галузі культури в умовах децентралізації критичний. І якщо ми не розпочнемо дискусію і роботу над цим питанням, гуманітарна криза неминуча.

По-перше, законопроєкт спрямований на створення правових підстав для формування ефективної системи гарантування дотримання культурних прав та потреб населення в умовах децентралізації.

По-друге, законопроєкт дозволить забезпечити вжиття необхідних заходів для надання населенню якісних та доступних культурних послуг, підвищить спроможність територіальних громад у їх наданні, сприятиме модернізації наявної культурної інфраструктури відповідно до потреб конкретної громади, раціонального використання ресурсного потенціалу.

Ірина Констанкевич наголосила: «В умовах децентралізації питання культури, без сумніву, є дуже важливим. І наше завдання забезпечити та зберегти українцям доступ до якісних, сучасних, прогресивних культурних послуг».

Довідково:

Основні положення законопроєкту:

- розширюють й оновлюють термінологію Закону «Про культуру», вводячи у правове поле поняття «державна політика у сфері культури», «культурна послуга», «мінімальні стандарти забезпечення населення культурними послугами», «центр культурних послуг»;

- переглядають й уточнюють основні засади та пріоритети державної культурної політики;

- запроваджують механізми моніторингу та оцінювання реалізації державної політики у сфері культури;

- визначають повноваження органів державної влади, спрямовані на впровадження реформи забезпечення населення культурними послугами;

- вносять зміни до регулювання фінансово-господарської діяльності закладів культури тощо.

bottom of page