top of page

ІРИНА КОНСТАНКЕВИЧ: «БЕЗ ІНВЕСТИЦІЙ В ОСВІТУ - НЕ МОЖЕ БУТИ МАЙБУТНЬОГО ДЕРЖАВИ!!»


Під час виступу з трибуни ВР народна депутатка Ірина Констанкевич наголосила на тому, що питання виборів керівника закладу вищої освіти, встановлення їх результатів та конкретизація умов для проведення повторного конкурсу на заміщення посади керівника закладу вищої освіти має бути вирішене якнайшвидше.

Ірина Констанкевич зазначила: «З колегами депутатської групи «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» підтримуємо законопроєкт №4489-1 щодо процедури обрання керівника закладу вищої освіти.

Процедура виборів ректорів вдосконалиться. І це оперативна реакція на ситуацію, яка склалася з виборами у провідних університетах».

Законопроєктом передбачається, що якщо у виборах керівника ЗВО взяли участь два і більше кандидати, і жоден не набрав більше 50% голосів осіб, які мають право голосувати, то проводиться другий тур між двома кандидатами, які набрали найбільше голосів. Переможцем визначається кандидат, який набере більше 50% голосів осіб, які взяли участь у голосуванні.

Інша проблема, яку теж не можна залишати без уваги і про яку зазначила Ірина Констанкевич: проблема автономності університетів, ректорів, науково-професорського складу.

«Аби університети та викладачі вищої школи були реально автономними, то потрібно збільшувати фінансування, шляхом державного і недержавного інвестування, підвищення заробітних плат викладачів університетів, гідного стипендіального забезпечення студентів», - переконана Ірина Констанкевич.

Народна обраниця додала: «Якщо говоримо про майбутні перспективи України як сучасної держави, то необхідно визначитися з тим, яку роль має відігравати університетська наука і освіта у стратегічному розвитку, а також університетська автономія: чи стане вона лише «привілеєм» для окремих закладів, чи все ж таки засобом для посилення університетського менеджменту, академічного середовища».

bottom of page