top of page

Ірина Констанкевич відвідала Любешівщину: де побувала та про що говорила з людьми


Минулої п’ятниці народна депутатка  України Ірина Констанкевич із черговим візитом відвідала наш район. Цього дня парламентарка поспілкувалася з депутатами Любешівської селищної ради, оглянула будівництво Гірківської школи, амбулаторії у селі Цир та відновлений корпус Любешівського технічного коледжу ЛНТУ.

Діалог  із депутатами

Робочий день Ірини Мирославівни в Любешові розпочався зі спілкування з селищним головою Олегом Кухом та участю в сесії селищної ради. Народна обраниця прозвітувала перед депутатами про свою роботу у Верховній Раді.

«Завершилася друга сесія 9 скликання, під час якої зареєструвала 23  законопроєкти, в тому числі й у співавторстві. Чимало роботи було зосереджено саме на правках, яких подала до 34 законопроєктів», - зазначила Ірина Констанкевич.

Також Ірина Мирославівна поінформувала про те, що обрана співголовою міжфракційних  об’єднань «Велика Волинь» та «Цінності, Гідність, Родина», до складу останнього ввійшло більше трьохсот депутатів.

Розповіла депутатка і про робочу нараду щодо адміністративно-територіального поділу Волині, яка днями відбулася в обласній держадміністрації.

«Ми працювали над картою Волинської області та обговорювали можливості розвитку ОТГ. Сподіваємося, що об’єднані громади, які будуть остаточно визначені для нашого 23 округу, матимуть можливість бути економічно спроможними. Питання округів чи то районів наразі не розглядається. Позиція уряду така: поки не сформуємо ОТГ - про райони не говоримо. Але й досі лишається тема четвертого повіту на Волині», - зазначила народна обраниця.

Далі ж розмова відбулася у форматі «запитання-відповідь». Так, депутатка селищної ради Надія Кузьмич цікавилася прийнятим Законом про повну середню освіту. Стосовно цього Ірина Констанкевич поінформувала, що подавала до документу 42 правки, з них враховано було 24.

«Цей законопроєкт є перехідним. Таким, який набув компромісного характеру. Він не відповідає повною мірою запитам суспільства. І моя головна претензія до нього – невиконання основної норми закону про освіту про те, що зарплата вчителям має стартувати із трьох мінімальних», - висловила свою думку Ірина Мирославівна.

Заступник голови районної ради Марія Чикида озвучила питання подальшого існування КНП «Любешівська центральна районна лікарня». На це народна депутатка відповіла, що дуже важливо, аби жителі Любешівщини мали можливість отримувати доступні та якісні медичні послуги.

«Треба підтягувати матеріально-технічну базу. Використовувати різні ресурси, шукати додаткові можливості. До прикладу, створивши паліативне відділення, можна наразі дійсно зберегти лікарню. Але треба бути менеджером, бути економістом, бо вже в такому консервативному стані районні лікарні існувати далі не будуть», - мовила народна обраниця.

Звучали у сесійній залі й інші запитання. Як-от щодо ремонту дороги, проведення освітлення до новобудов тощо. А ще – слова щирої подяки за допомогу та співпрацю Ірині Мирославівні.

Також на засіданні сесії Ірина Констанкевич вручила Подяку народного депутата України Любешівському селищному голові Олегу Куху.

Завдяки нардепу любешівський коледж отримав три мільйони

Далі у рамках робочого візиту Ірина Констанкевич оглянула етап будівельних робіт із відновлення обваленого корпусу Любешівського технічного коледжу ЛНТУ. Три мільйони гривень державних коштів, які для проведення реконструкції залучила народна депутатка, вчасно були освоєні.

Вже змурована та укріплена стіна, встановлені вікна, накритий повністю дах та виконані деякі внутрішні роботи. Про це розповів, наочно демонструючи зроблене, директор навчального закладу Анатолій Хомич. Анатолій Васильович щиро дякував Ірині Мирославівні за сприяння у залученні коштів та принагідно озвучив інші проблеми закладу. Наприклад, необхідність заміни вікон у виробничому корпусі.

Поспілкувалася Ірина Констанкевич і з освітянською родиною коледжу. Присутніх цікавили не лише освітні теми, а й питання ремонту доріг.

- Ми на зустрічі з прем’єр-міністром, головою «Автодору» обговорили конкретно три варіанти виділення коштів на ремонти доріг на Волині в цьому році. Але натомість із вуст голови ОДА почули невтішну інформацію – на Волинь виділили лише 308 мільйонів гривень. Це лише один відсоток із загальної суми Дорожнього фонду на цей рік, - поінформувала Ірина Мирославівна.

Також зверталися викладачі з проханням посприяти у забезпеченні підручниками з математики, української мови, говорили й про інші потреби.

Гірки і Цир: огляд будівництва школи та амбулаторії

Того дня Ірина Констанкевич побувала й у селах Гірки та Цир, де оглянула хід будівництва школи і новозбудовану амбулаторію загальної практики-сімейної медицини.

Нагадаємо, в 2011 році в селі Гірки розпочали зводити нове приміщення школи, однак невдовзі будівництво «заморозили». І лише за сприяння Ірини Констанкевич вдалося знову продовжити реконструкцію школи з добудовою класних кімнат, їдальні та спортзалу. Наразі тут уже зведені стіни, накрита покрівля, виконані навіть деякі внутрішні роботи. Підрядник - любешівське приватне мале підприємство «Сатар». Його власник Олександр Савчук також взяв участь у зустрічі з народною депутаткою.

Загальна кошторисна вартість об’єкта – 46,9 мільйона гривень. Реалізується він за кошти з ДФРР на умовах співфінансування з Любешівською селищною радою. У паспорті об’єкта значиться, що закінчення робіт – 2021 рік. Однак, як зауважила Ірина Констанкевич, ця школа наразі є «найоптимістичнішою» на Волині.

«Після Осівців, де вже відбулося відкриття нової школи, Гірківський навчальний заклад був другим у пріоритетності. Тому його й включили в ДФРР. Я вірю в те, що не у 2021, а у 2020 році ця школа відсвяткує своє новосілля», - зазначила Ірина Мирославівна.

У Цирі Ірина Констанкевич оглянула нову амбулаторію, яка незабаром буде введена в експлуатацію. Роботи по цьому об’єкту практично завершені, опалення підключене, меблі придбані. Реконструкція, як уже раніше інформувало «Нове життя», проводиться за кошти субпроєкту Світового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області».

bottom of page